alimentație în timpul sarcinii
13/10/2022 De nicoletamanea 0

10 alimente esențiale în alimentație în timpul sarcinii

O alimentație sănătoasă în timpul sarcinii s-ar putea să vină la pachet cu foarte multe restricții sau indicații legate de consumul unor alimente care au rolul de a îmbunătății atât sănătatea ta, ca mămică, cât și sănătatea copilului.

Și pentru a face această perioadă mai ușoară din punct de vedere alimentar, îți punem la dispoziție câteva informații referitoare la o alimentație corespunzătoare, respectiv 10 alimente esențiale în alimentație în timpul sarcinii.

Laptele în timpul sarcinii – laptele conține foarte mult calciu, element indispensabil dezvoltării oaselor bebelușului, fiind, în același timp, una dintre cele mai importante minerale în sarcină. Acesta este un motiv foarte întemeiat ca pe parcursul sarcinii să bei în fiecare zi lapte și să consumi alte lactate precum iaurtul sau brânza. În acest caz, specialiștii și medicii recomandă ca în timpul sarcinii să consumi cel puțin trei porții de lapte pe zi sau iaurt a câte 200 ml.

Peștele – peștele conține foarte multe proteine, care sunt esențiale dezvoltării țesuturilor și mușchilor bebelușului. Ce este de reținut aici? În cazul în care se optează pentru un pește gras, trebuie să știi că acesta conține și grăsimi Omega 3, însă de preferat este consumul de pește mic, sardine sau macrou, deoarece peștele mare este un mai mare beneficiar de metale grele.

Ouăle – pot să-ți comunic faptul că două ouă conțin la fel de multe proteine ca o porție generoasă de carne. Punctul de interes al oului este, însă, gălbenușul, absolut necesar în timpul sarcinii, tocmai pentru că este o sursă foarte bogată de fier.

Fructele acre – fructele acre se recomandă în timpul sarcinii pentru că sunt sărace în zahăr și extrem de bogate în vitamine. În acest caz, fructele de pădure ar trebui să fie nelipsite din alimentație, tocmai pentru că te vor ajuta să-ți menții greutatea ideală.

Legumele și fructele portocalii – în timpul sarcinii, există posibilitatea ca vitamina A să se prezinte în exces, exces care poate conduce la malformații congenitale. Morcovii, portocalele și caiselor, bogate în betacaroten, pe care organismul îl va sintetiza în vitamina A în funcție de nevoile pe care le are, sunt alimentele perfecte de care tu ai nevoie. În acest fel, riscul de supradozaj cu vitamina A este, astfel, îndepărtat.

Brânza – brânza, la fel ca și laptele, este foarte bogată în calciu și, mai mult decât atât, este necesară în timpul sarcinii. Trebuie să te limitezi, însă, la 30 g pe zi, pentru că are un conținut ridicat de grăsimi și, în altă ordine de idei, trebuie să eviți brânza cu mucegai.

Cartofii – deși cartofii, datorită aportului caloric, trebuie consumați cu moderație, ei sunt un aliment esențial pe parcursul sarcinii, deoarece sunt bogați în potasiu și în vitamine din grupa B.

Legumele uscate – cum poți elimina foamea chinuitoare din timpul sarcinii? Răspunsul este simplu. Cu ajutorul unor alimente precum lintea, mazărea uscată sau chiar fasolea, alimente sățioase, bogate în substanțe nutritive.

Infuziile – cimbrul, teiul și mușețelul sunt principalele plante pentru ceaiurile din timpul sarcinii, cu atât mai mult cu cât ele au efect hidratant și relaxant.

Și nu în ultimul rând, apa – hidratarea este esențială în timpul sarcinii și, pe lângă beneficiile sale obișnuite, apa, în această perioadă, influențează volumul lichidului amniotic, participând la dezvoltarea normală a fătului.