12 sfaturi pentru primele 12 luni de viata ale bebelusului
Primul an de viata al unui bebelus este un adevarat rollercoaster, atat pentru mama, cat si pentru copil. Dezvoltarea sa este atat de rapida, iar noutatile din viata mamei sunt atat de multe, incat pot fi coplesitoare. Din fericire, perioada in care traim este una perfecta pentru a avea un copil, in conditiile in care poti primi o multime de sfaturi utile si interesante. 12 dintre aceste sfaturi ti le vom oferi noi, structurate frumos, pentru fiecare luna de viata a micutului om.
Luna 1. Este luna in care trebuie sa stai cat mai aproape de copilul tau, deoarece nu vede foarte bine, insa desluseste obiectele aflate la 20-30 de centimetri distanta. Tine-ti fata aproape de el si gangureste alaturi de el.
Luna 2. In luna a 2-a bebelusul incepe sa imite ceea ce vede. Tocmai de aceea este bine sa scoti limba, sa faci mutre cat mai haioase si sa ii canti si vorbesti. Cel mic va incerca sa imite absolut tot ceea ce descopera nou.
Luna 3. Jucariile stralucitoare si colorate sunt la putere. Cu cat mai multe jucarioare, cu atat mai bine, deoarece va incepe sa se joace cu ele si sa descopere zgomote sau imagini pe care le poate crea singur.
Luna 4. Dezvoltarea aptitudinilor motorii si sociale. Este una dintre cele mai frumoase luni, deoarece bebelusul incepe sa arate emotii si sa comunice in limbajul lui. Vei descoperi fericire sau furie, in functie de situatie.
Luna 5. Comunicarea incepe sa fie din ce in ce mai buna. Vederea si auzul celui mic devin aproape la fel de bune ca ale unui adult, asadar va incerca sa comunice. Poate sa scoata sunete care aduc a Tata sau Mama.
Luna 6. Calatoria prin dezvoltarea celui mic continua cu inceputul deplasarii. Este luna in care incepe sa stea in fund si sa se puna in miscare. Trebuie sa ai grija ca jucariile pe care le lasi in jurul sau sa fie mari, in asa fel incat sa nu le bage in gura. De asemenea, trebuie sa securizezi intreaga casa. Cel mic iubeste sa exploreze in aceasta perioada.
Luna 7. Aptitudinile motorii incep sa fie din ce in ce mai bine conturate, iar copilul isi dezvolta capacitatea de a apuca obiectele si de a le folosi. O plimbare prin parc in care sa smulga firele de iarba poate sa fie cat se poate de atractiva pentru el.
Luna 8. Dezvoltarea continua. Este luna in care invata sensul anumitor cuvinte si chiar poate sa se joace cu diverse obiecte geometrice ce trebuie introduse prin spatii potrivite.
Luna 9. Curiozitatea se rasfrange asupra diverselor sisteme mecanie. Usile dulapurilor, cartile, cutiile si toate sistemele mecanice din casa vor fi incercate de cel mic, care are o curiozitate din ce in ce mai mare.
Luna 10. Capacitatea sa de a deslusi ceea ce se intampla in jur devine din ce in ce mai mare. In aceasta luna poate sa descopere obiecte pe care le ascunzi de el si realizeaza ca acestea nu dispar atunci cand nu le vede.
Luna 11. In aceasta luna este bine sa se acorde atentie mare aptitudinilor de limbaj. Jocurile si cantecelele venite din gura parintilor, nu de la televizor, pot fi de mare ajutor si il fac sa se dezvolte foarte repede.
Luna 12. Dupa 1 an de zile de dezvoltare, copilul incepe sa vorbeasca. Nu este o regula insa. Unii o fac timpuriu, altii asteapta ceva mai mult, insa momentul in care scoate primele sunete articulate este, cu adevarat, unul deosebit.