3 Mituri legate de travaliu
Dupa 9 luni lungi in care l-ai purtat in uter, l-ai ingrijit, i-ai vorbit si ai facut totul in asa fel incat sa ii fie bine, a sosit in sfarsit fericitul moment de a-ti vedea copilul. Emotiile sunt diverse si coplesitoare acum. Esti fericita, dar iti este si teama. Esti plina de nelinisti si de anticipari.
Majoritatea mamelor isi petrec ultimul trimestru de sarcina cu emotii, gandindu-se, in cea mai mare parte a timpului, la travaliu si la tot ce presupune acesta. Din pacate, foarte multe povesti si lucruri neadevarate despre travaliu circula la urechile viitoarelor mamici.
Iata 3 dintre cele mai des auzite mituri despre travaliu pe care nu ar trebui sa le mai crezi:
1.Pitocinul poate afecta nasterea naturala.
Unele persoane sustin ca travaliul indus poate inrautati nasterea, provocand diferite probleme. Acest lucru poate sau nu poate fi cazul, in functie de corpul fiecarei femei si de modul in care reactioneaza organismul bebelusului la medicament. Pitocinul este adesea administrat daca gravida are dificultati cu dilatarea si cu controlul sangerarii dupa nastere.
Multe femei sunt ingrijorate ca acest medicament le poate fi daunator atat lor cat si copilasului pe care urmeaza sa il aduca pe lume, deoarece stimuleaza uterul. Preocuparea este ca produce dilatatii false ce pot intrerupe fluxul natural al procesului de nastere si ca poate cauza probleme de sanatate micutului. Cantitatea de pitocin este insa monitorizata indeaproape de medici pentru a preveni aparitia acestor probleme, astfel ca, in cele mai multi cazuri, este sigura pentru sanatatea mamei si a copilului.
2.Contractiile sunt un semn ca trebuie sa mergi la spital.
Multe gravide se grabesc sa ajunga la spital ori de cate ori simt o contractie. Ei bine, multe dintre aceste contractii sunt false. Acest lucru se intampla destul de des cand gravida este aproape de data in care trebuie sa nasca.
Viitoarele mamici trebuie sa cunoasca diferentele dintre contractiile care anunta travaliul si contractiile false, pentru a nu merge in zadar la medic. Contractiile reale sunt, de obicei, simtite in partea inferioara a spatelui si ajung pana in zona abdomenului inferior. Ele sunt mai intense si mai frecvente.
3.Apa se rupe intotdeauna.
Ei bine, ar fi bine daca apa s-ar rupe intotdeauna atunci cand o gravida intra in travaliu pentru ca asa ar sti ca trebuie sa mearga la spital. Realitatea este ca apa se rupe doar in 10% din cazuri. Celor mai multe femei li se intampla acest lucru dupa ce au de ceva timp contractii si sunt deja la spital.