27/09/2014 De Mihaela Turcu Oprit

La 45 de ani –sarcina sau menopauza?

Viata este plina de surprize placute. Anuntul unei sarcini este mai mereu o veste buna pentru viitoarele mamici. Insa exista si cazuri in care o sarcina te poate lua prin surprindere. Pana la o anumita varsta femeile au posibilitatea de a duce o sarcina la termen fara probleme.

Cu toate acestea, atunci cand depasesc pragul de 40 de ani, femeile incep sa se gandeasca tot mai mult la menopauza si mai putin la sarcina. Insa asta nu inseamna ca posibilitatea de a ramane insarcinata chiar si la 45 de ani nu exista.

sarcina

Care sunt simptomele menopauzei?

Menopauza reprezinta finalul perioadei de ovulatie si implicit a menstruatiei. In general, aceasta se instaleaza in jurul varstei de 45 de ani, insa sunt cazuri in care aceasta poate surveni mai devreme (40 de ani) sau mult mai tarziu (55 de ani).  Menopauza aduce cu sine fluctuatii hormonale care pot cauza la randul lor bufeuri de caldura, transpiratii nocturne, dureri de cap, tulburari de somn, oboseala, uscaciune vaginala sau iritabilitate.

Din acest motiv multe femei ajunse la aceaste varste care experimenteaza astfel de simptome isi pun intrebarea: sunt la menopauza sau sunt insarcinata?

Desi odata cu varsta cantitatea de hormoni responsabili pentru ovulatie (estrogen si progesteron) se diminueaza, riscul de a ramane insarcinata persista pana la momentul disparitiei totale a menstruatiei. In acest caz se recomanda folosirea mijloacelor contraceptive pentru a evita o posibila sarcina.

Cum diminuam simptomele menopauzei?

Desi aceste simptome nu par foarte importante ele pot altera stilul de viata al unei femei crescand gradul de incomfortabilitate. Tocmai de aceea este importanta respectarea unui stil de viata sanatos, evitarea stresului, a consumului de cafea, tutun si alcool precum si adoptarea unor practici relaxante precum inotul, sportul, dansul sau drumetiile montane.

Adaptarea organismului si a psihicului la evolutia timpului este cea mai buna metoda de a ne bucura de viata. Nu toate schimbarile coroporale sunt placute insa daca nu vom sti sa ne bucuram de fiecare moment nu vom putea sa valorificam viata la adevarata sa valoare.

Voi cum ati trecut prin aceasta experienta?