20/04/2021 De Dana 0

5 Alimente pe care sa le mananci frecvent in timpul sarcinii

Nimic nu te poate motiva mai mult sa iti schimbi obiceiurile alimentare decat sarcina. La urma urmei, corpul tau trece prin schimbari majore si atat tu, cat si bebelusul tau aveti nevoie de o doza completa de vitamine si substante nutritive pentru a fi sanatosi. Dar nu ai idee ce presupune o buna alimentatie in sarcina? Nu-ti face griji! Noi suntem aici pentru a te ajuta. In randurile de mai jos vei gasi principalele 5 alimente pe care sa le introduci in meniul zilnic pentru a avea o sarcina cat mai sanatoasa.

1. Oua

Fie ca le consumi fierte, prajite sau in omleta, ouale reprezinta etalonul de aur pentru proteinele prenatale. De asemenea, se intampla sa fie o sursa excelenta de folat, fier, omega-3 si colina. Colina este o vitamina mai putin cunoscuta, parte din complexul de vitamine B. Aceasta este esentiala pentru dezvoltarea creierului fetal si are capacitatea de a reduce riscul de defecte ale tubului neural, cum ar fi splina bifida. Pentru a profita de beneficii, va trebui sa consumi intregul ou, atat galbenusul (aici se gaseste colina), cat si albusul.

pastry and boiled egg on plate
Photo by Foodie Factor on Pexels.com

2. Cartofi dulci

Cartofii dulci nu numai ca sunt deliciosi, dar au si un continut plin de fibre nutritive, vitamina B6, potasiu (chiar mai mult decat bananele), vitamina C si fier. De asemenea, cartofii dulci contin cupru si beta-caroten.

De ce sa mananci cartofi dulci cand esti insarcinata? Ei bine, dupa cum probabil stii deja, beta-carotenul este un antioxidant pe care corpul tau il transforma in vitamina A. Iar vitamina A joaca un rol important in dezvoltarea ochilor, oaselor si pielii bebelusului.

Aceste alimente portocalii sunt, de asemenea, o modalitate excelenta de a acoperi doza de fier de care ai atata nevoie in timpul sarcinii.

3. Nuci

Aceste gustarele crocante sunt pline de grasimi sanatoase (inclusiv omega-3), proteine, fibre si o varietate de vitamine si minerale (in special, magneziu). Sunt bune atat pentru viitoarea mama, cat si pentru fat, deoarece ajuta la reducerea riscului de travaliu prematur si la dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.

4. Fasole si linte

Daca esti vegetariana sau consumi rareori carne, fasolea si lintea trebuie sa fie alimente de baza in dieta ta. Bogate in proteine, fier, folat, fibre, calciu si zinc, aceste alimente aduc o gramada de beneficii atat gravidei, cat si fatului. Zincul, un mineral esential aflat in componenta boabelor de fasole, scade riscul de nastere prematura, greutate redusa la nastere si travaliu prelungit.

5. Carne slaba

Cu totii stim ca este cea mai buna sursa de proteine, in special carnea de vita si de porc. Carnea, insa, contine si fier si vitamine B, toate aceste substante nutritive fiind esentiale pentru dezvoltarea corecta a bebelusului. Carenta de fier in timpul sarcinii poate afecta cresterea fatului si poate creste riscul de nastere prematura si greutate redusa la nastere. Fierul este important si pentru mama, deoarece ajuta la formarea de celulelor rosii din sange (pentru a preveni anemia). In timpul sarcinii, volumul de sange creste, deci va trebui sa cresti aportul de fier pana la aproximativ 27 de miligrame pe zi. Nu in ultimul rand, carnea furnizeaza o doza puternica de vitamine B6, care ajuta la cresterea tesuturilor si creierului bebelusului.