26/08/2019 De razvan 0

5 Motive medicale pentru care statul prelungit in pat in timpul sarcinii este periculos

Odihna la pat nu este ceva neobisnuit in timpul sarcinii, medicii recomandand deseori gravidelor acest lucru, din diferite motive. Ceea ce multe femei insarcinate nu stiu este ca odihna prelungita la pat ar putea fi periculoasa atat pentru ele, cat si pentru copilasii lor nenascuti.

Exista adevarate motive medicale pentru care statul indelungat in pat ar trebui evitat de catre gravide. Multe dintre aceste motive, in ciuda faptului ca sunt medicale, sunt aparent trecute cu vederea de catre medicii care prescriu odihna la pat pacientelor lor. Femeilor insarcinate li se recomanda sa stea cat mai mult in pat din cateva motive, de multe ori din cauze medicale sau a riscului de a naste prea devreme. Si, cu siguranta, sfatul medicului trebuie respectat, insa in masura in care acest stat in pat are si cateva pauze de putina miscare usoara.

Woman, Pregnant, Pier, Belly, Maternity, Pretty, Pose

Iata 5 probleme medicale serioase care pot surveni in urma statului prelungit in pat in perioada sarcinii:

1.Cheaguri de sange care se plimba prin corp. Cheagurile de sange pot fi extrem de periculoase, in special daca apar intr-o vena profunda (afectiunea se numeste tromboza venelor profunde). Cheagurile de sange de tromboza venoasa profunda pot deveni slabite si pot calatori in intregul corp, putand deteriora un organ. Ar putea fi chiar fatale, mai ales daca ajung la plamani.

2.Tensiune arteriala marita. Atunci cand o femeie insarcinata are hipertensiune arteriala, se poate confrunta cu o serie de complicatii grave ale sarcinii. Acesta este motivul pentru care medicul verifica la fiecare vizita tensiunea gravidei. Deseori, gravidele care sunt nevoite sa stea cat mai mult in pat au parte de tensiune arteriala prea mare. Si, din pacate, hipertensiunea arteriala este asociata cu preeclampsia, o afectiune ce poate provoca retentie de apa si, implicit, umflare a extremitatilor. Totodata, preeclampsia poate duce la probleme cu colul uterin.

3.Escare. Cand auzi de escare, probabil ca te gandesti la un pacient in varsta din spital care abia se poate misca. Ei bine, in timp ce pacientii care stau in spital chiar au risc mare de a dezvolta escare pe corp, aceasta problema poate aparea, de asemenea, la femeile gravide care stau foarte mult in pat. Escarele apar atunci cand pielea si tesutul de sub ea au parte de prea multa presiune din partea unei persoane care sta intinsa in aceeasi pozitie prea mult timp. Acestea pot aparea in diferite parti ale corpului, inclusiv in zona stomacului, capului, spatelui, umerilor, bratelor si picioarelor. Netratate, escarele pot fi deosebit de periculoase, chiar mortale. Pentru a evita formarea acestora, gravidele ar trebui sa foloseasca in loc de saltele obisnuite, saltele antiescare.

4.Greutate prea mica pentru bebelus la nastere. In mod cert, niciun parinte nu isi doreste sa aiba copii nascuti cu o greutate prea mica. Atunci cand micutii se nasc fara sa aiba o greutate normala, mai mica de 2 kilograme, sunt supusi la o serie de riscuri de sanatate. In mod obisnuit, copiii care se nasc prematur au o greutate mai mica la nastere, dar exista, de asemenea, cazuri in care mamele aflate in repaus la pat mult timp sa dea nastere unor copii cu o astfel de problema.

5.Diabet gestational. Diabetul gestational este o forma serioasa de diabet. Este atunci cand o femeie insarcinata dezvolta o afectiune cu zahar ridicat in sange. Hormonii de sarcina si placenta pot cauza aceasta afectiune, dar si alti factori pot juca un rol, inclusiv repausul prelungit la pat. Iar diabetul gestational poate fi deosebit de periculos pentru copilul nenascut. Poate induce travaliu si nastere prematura, tulburari respiratorii la copil, greutate prea mica la nastere si risc pentru mama sa dezvolte diabet de tip 1 sau 2 mai tarziu in viata.