03/10/2018 De razvan 0

5 Riscuri la care te supui daca fumezi cand esti insarcinata

Fumatul trebuie stopat atunci cand esti insarcinata. Acest obicei pune in pericol atat sanatatea ta cat si a copilului tau nenascut. Tigarile contin substante chimice periculoase, inclusiv nicotina, monoxid de carbon si gudron. Avand atat de multe substante toxice in componenta, tigarile cresc semnificativ riscul de complicatii ale sarcinii, unele dintre acestea putand fi fatale pentru mama sau pentru copil.

Daca fumezi si doresti sa ramai gravida, renuntarea la fumat ar trebui sa fie prioritatea ta numarul unu. Inainte de toate, consumul de tigari iti reduce sansele de a ramane gravida. Apoi, trebuie sa stii ca fumatul poate afecta sanatatea fatului inca din primul trimestru de sarcina. Atat fumatorii de sex masculin cat si cei de sex feminin sunt de doua ori mai susceptibili sa aiba probleme cu fertilitatea in comparatie cu nefumatorii, potrivit Societatii Americane de Medicina Reproductiva. De mentionat ca fumatul pasiv este la fel de periculos pentru fat.

Iata 5 riscuri la care te supui daca fumezi atunci cand esti insarcinata:

1. Pierdere de sarcina sau nastere de copil mort

Pierderea neasteptata a unei sarcini este un eveniment tragic in orice etapa. In mod obisnuit, pierderea de sarcina apare in primele trei luni de sarcina. Exista insa si cazuri in care fatul poate fi pierdut dupa primele 20 de sarcina.

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, fumatul este unul dintre principalii factori care duc la cresterea riscului de avort spontan si nastere de copil mort. Chimicalele periculoase din tigari sunt cauza.

Alte complicatii ale fumatului pot duce la probleme cu placenta sau la dezvoltare lenta a fatului.

2. Placenta abruption

Placenta este structura care se formeaza in timpul sarcinii pentru a furniza fatului substante nutritive si oxigen. Fumatul este un factor major de risc pentru mai multe complicatii legate de placenta. O astfel de problema este placenta abruption. Aceasta este o afectiune in care placenta se separa de uter inainte de nastere. Placenta abruption poate provoca sangerari severe si poate pune in pericol atat viata mamei cat si viata copilului. Nu exista niciun tratament sau interventie chirurgicala pentru a o reatasa. Cu toate acestea, inca mai exista sanse pentru o nastere sanatoasa, insa doar in cazul unei ingrijiri medicale imediate.

3. Sarcina extrauterina

Potrivit unui studiu publicat in revista PLoS One, nicotina poate determina contractii la nivelul trompelor uterine. Aceste contractii pot impiedica trecerea unui embrion. Un rezultat posibil al acestei situatii este o sarcina extrauterina. Acest lucru se intampla atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului, fie in tubul uterin, fie in abdomen. In aceasta situatie, embrionul trebuie eliminat pentru a evita complicatiile care pot pune in pericol viata mamei.

4. Nastere prematura

Potrivit mai multor studii, fumatul in timpul sarcinii poate provoca nastere prematura. Exista numeroase riscuri pentru sanatate la care este supus un copil care se naste prea devreme. Printre acestea se numara: disfunctii vizuale si auditive, tulburari mintale, probleme de invatare si de comportament, diferite complicatii care ar putea duce la moarte.

5. Greutate mica la nastere

De asemenea, fumatul poate determina nasterea copiilor cu o greutate prea mica la nastere. Acest lucru vine la pachet cu mai multe riscuri pentru sanatatea celui mic, cum ar fi diferite probleme de sanatate si dizabilitati. Datorita medicinei avansate, in ultimii ani, numarul de decese ca urmare a greutatii scazute la nastere a devenit tot mai mic. Dar greutatea prea mica la nastere este inca o conditie grava ce poate duce la: dezvoltare tarzie a organismului, paralizie cerebrala si afectiuni vizuale.