5 semne că ar trebui să faci un test de sarcină
Eşti activă din punct de vedere sexual? Eşti încă în perioada fertilă şi foloseşti diferite metode contraceptive pe care nu eşti foarte sigură? Sau, pur şi simplu, eşti în perioada în care încerci să rămâi însărcinată?
Iată 5 semne care îţi arată că ar trebui să faci un test de sarcină.
- Ţi-a întârziat menstruaţia
Unul dintre primele şi cele mai clare semne ale sarcinii este întârzierea menstruaţiei.
Dacă nu foloseşti calendarul pentru a-ţi monitoriza frecvenţa ciclului menstrual, foarte probabil îţi va fi greu să-ţi dai seama de întârziere. Majoritatea femeilor au un ciclu menstrual de 28 de zile. Prin urmare, gândeşte-te să faci un test de sarcină dacă a trecut mai mult de o lună de la ultima menstruaţie.
Totuşi, menstruaţia poate întârzia şi din alte cauze, cum ar fi stresul, modificări ale alimentaţiei şi stilului de viaţă sau apariţia unor boli.
Dacă totuşi apare o sângerare, fii atentă la fluxul acesteia când suspectezi o sarcină. De multe ori se întâmplă să apară o mică sângerare în primele săptămâni. Aceasta este sângerarea de implantare, pe care multe femei o confundă cu menstruaţia. Ea apare la momentul implantării embrionului în mucoasa uterină. Sângerarea de implantare se diferenţiază de menstruaţie ca durată (de obicei câteva ore, rareori 1-2 zile) şi ca aspect (este de culoare rozalie sau maronie). Din punct de vedere statistic, apare la 1/3 din femeile care au conceput.
Mergi neapărat la doctor dacă se întâmplă să sângerezi, iar testul de sarcină e pozitiv.
- Ai crampe
Implantarea embrionului poate determina, de asemenea, crampe similare celor menstruale. În primele zile de sarcină poţi simţi acest disconfort gândindu-te că urmează menstruaţia, dar aceasta nu mai apare.
- Te dor sânii
Sarcina determină creşterea nivelului de estrogeni şi progesteron, iar aceştia vor declanşa apariţia de modificări în corpul tău pentru a ajuta dezvoltarea fătului.
Îţi vei simţi sânii tensionaţi şi vei remarca o dimensiune mai mare a acestora ca urmare a creşterii fluxului de sânge la nivelul lor. În acelaşi timp, mameloanele devin dureroase şi au o culoare mult mai intensă.
Majoritatea femeilor prezintă acest disconfort la nivelul sânilor şi în perioada premenstruală, de aceea nu este întotdeauna un indicator al sarcinii, dacă nu este asociat şi cu alte semne (cum ar fi întârzierea menstruaţiei).
- Te simţi diferit
În afară de crampe şi sâni dureroşi, la începutul sarcinii pot să mai apară: greaţa, aversiunea pentru anumite alimente, oboseala, urinarea frecventă.
Pe masură ce săptămânile trec, aceste simptome sunt din ce în ce mai accentuate. Dacă nu există alte condiţii care le-ar putea determina, cel mai bine e să faci un test de sarcină.
- Metoda contraceptivă folosită a eşuat
Anticoncepţionalele, prezervativele sau orice alt dispozitiv contraceptiv nu oferă o protecţie 100% sigură. Cu alte cuvinte, există întotdeauna o mică şansă de a rămâne însărcinată, oricât de mult te-ai proteja. Se poate întâmpla să uiţi într-una sau mai multe zile să iei contraceptivul, iar un prezervativ se mai şi rupe. Statisticile spun că 18% dintre femei rămân însărcinate în urma utilizării inadecvate a prezervativului.
Fă un test de sarcină ori de câte ori ai dubii sau prezinţi unul sau mai multe dintre semnele de mai sus. Dacă rezultatul este pozitiv, fă o programare la medicul specialist cât mai curând posibil. Acesta te va îndruma şi îţi va oferi cele mai bune sfaturi, oricare ar fi decizia ta.