6 Hormoni importanti in timpul sarcinii
Sarcina este un rollercoaster al nivelurilor de hormoni, care poate avea numeroase efecte mai mult sau mai putin placute. In randurile de mai jos iti vom dezvalui cateva informatii pe care trebuie sa le stii despre cei sase hormoni cheie in timpul sarcinii, in special informatii legate despre rolurile acestora in dezvoltarea copilului.
1. Gonadotropina corionica umana (HCG). Extrem de important in primele stadii ale sarcinii, hCG este un hormon produs de placenta dupa implantare, avand rolul de sustinere a functiei corpului luteal. Corpul luteal este o structura temporara in ovare, care produce alti hormoni cheie in timpul primei etape ale sarcinii.
HCG este, de asemenea, hormonul detectat prin testele de sarcina. Concentratia sa creste de la conceptie pana in saptamana a 8-a sau chiar a 11-a de sarcina. In primele zile dupa conceptie, nivelurile sale sunt prea scazute pentru a fi detectate cu testele de sarcina, dar dupa implantare, nivelurile sale se dubleaza la fiecare 48 de ore.
2. Progesteronul. In primele saptamani de sarcina, corpul luteal produce progesteron. Dupa 8-12 saptamani, placenta preia aceasta functie. Progesteronul stimuleaza cresterea vaselor de sange care furnizeaza mucoasa uterina. Totodata, stimuleaza endometrul sa elibereze nutrienti, oferind hrana proaspatului embrion. In plus, progesteronul inhiba contractia muschiului neted al uterului, astfel incat acesta sa creasca in functie de modul in care se dezvolta copilul.
Nivelurile de progesteron continua sa creasca pe masura ce sarcina progreseaza. Alaturi de estrogen, acest hormon promoveaza dezvoltarea tesutului mamar si a canalelor de lapte. Progesteronul previne lactatia in timpul sarcinii, lasand-o sa se desfasoare doar dupa nastere, cand nivelurile de progesteron scad. Nu in ultimul rand, progesteronul joaca un rol deosebit de important in pregatirea nasterii: intareste muschii peretelui pelvin necesari in timpul travaliului.
3. Estrogenul. La fel ca in cazul progesteronului, corpul luteal produce estrogen in primele etape ale sarcinii, inainte de dezvoltarea placentei. Estrogenul este, de fapt, un grup de compusi similari: estrona, estradiol si estriol.
Estrogenul ajuta uterul sa creasca si sustine dezvoltarea fatului, inclusiv dezvoltarea organelor si a sistemelor sale corporale. De asemenea, activeaza si regleaza productia altor hormoni importanti ai sarcinii.
4. Prolactina. Prolactina este principalul hormon necesar pentru declansarea productiei de lapte matern. Mareste glandele mamare pentru a se pregati de lactatie (desi, asa cum am mentionat anterior, progesteronul impiedica lactatia pana la nasterea copilului). Prolactina are insa si alte roluri in afara de productia de lapte. Contribuie la dezvoltarea plamanilor si creierului fetal, precum si la intarirea sistemului imunitar al gravidei.
5. Relaxina. Prezente pe tot parcursul sarcinii, nivelurile de relaxina sunt cele mai ridicate in primul trimestru de sarcina. Acest hormon secretat de ovare are mai multe roluri, inclusiv in relaxarea uterului, a ligamentelor pelvine si a simfizei pubiene in timpul nasterii. De asemenea, relaxina relaxeaza vasele de sange, crescand fluxul de sange catre placenta si rinichi. Acest lucru ajuta organismul mamei sa faca fata cererii crescute de oxigen si nutrienti din partea fatului in curs de dezvoltare.
6. Oxitocina. Prezenta inca de la inceputul sarcinii, secretia de oxitoxina creste la sfarsitul sarcinii, avand un rol semnificativ in nastere, declansand contractii. Daca gravida nu intra in travaliu in mod natural, medicii ii pot administra oxitocina (sau echivalenti sintetici) pentru a-l induce.