30/04/2017 De Anca M 0

7 simptome stânjenitoare ale sarcinii

Sarcina îţi schimbă viata, dar, în acelaşi timp, şi corpul.

Știi că abdomenul ţi se va mări şi că te vei simţi mai obosită decât de obicei, te aştepţi poate şi la vărsături pe măsură ce sarcina progresează. Cu toate acestea, trebuie să te mai aştepţi şi la câteva simptome ceva mai stânjenitoare care nu sunt prea uşor de acceptat.

Chiar dacă te jenezi să discuţi cu medicul aceste aspecte, este mai bine să-l informezi, pentru a te asigura că totul este în regulă cu evoluţia sarcinii.

1. Excesul de gaze

În mod obişnuit, aproape fiecare gravidă are gaze. Acest lucru se întâmplă din cauză că sarcina aduce cu sine şi o creştere a nivelului hormonilor, ceea ce poate încetini activitatea tractului gastrointestinal.

Prin urmare, îţi va fi greu să te abţii, pentru că nici nu mai ai acelaşi control asupra muşchilor atunci când eşti însărcinată.

Deşi nu vei putea înlătura problema, ceea ce poţi să faci este să reduci cantitatea de gaze acumulate în intestin prin practicarea unor exerciţii fizice şi prin modificări ale alimentaţiei.

Consumul de produse lactate cauzează de multe ori un disconfort la nivelul tractului digestiv, conducând la apariţia flatulenţei. Dacă ai intoleranţă la lactoză, încearcă să introduci în alimentaţia ta produse fără lactoză.

Foto Flickr

2. Incontinenţa urinară de stres

Probabil deja ai auzit poveşti despre femei însărcinate care nu-şi pot controla vezica şi care pierd involuntar urină în urma unui stranut, a unui acces de tuse sau chiar râs. Chiar dacă e vorba de o cantitate mică de urină, situaţia poate fi una de-a dreptul stânjenitoare.

Cei mai mulţi doctori recomandă utilizarea tampoanelor, mai ales în ultimele luni de sarcină, când incontinenţa urinară de stres este frecventă. De asemenea, vizitele regulate la toaletă pentru golirea vezicii urinare pot preveni această situaţie neplăcută.

3. Părul facial

În timpul sarcinii, hormonii sunt responsabili de creşterea părului în locuri nedorite, cum ar fi faţa. Utilizează ceara sau orice altă metodă naturală pentru îndepărtarea acestuia, dacă este deranjant.

4. Mirosurile

Pe durata sarcinii, cele mai multe femei dezvoltă o aversiune pentru anumite mâncăruri cu mirosuri puternice. O mică parte dintre gravide încep să fie deranjate chiar de propriul miros, în special al zonei intime.

Dacă acesta este şi cazul tau, adresează-te medicului pentru a te asigura că nu este vorba de o micoză, care însă se poate trata foarte simplu în timpul sarcinii, cu medicaţie anti-fungică.

5. Hemoroizii

Majoritatea gravidelor se confruntă cu această problemă, dar poţi să reduci riscul apariţiei hemoroizilor prin evitarea constipaţiei. Hidratează-te bine şi mănâncă mai multe fibre pentru a avea un scaun normal.

6. Acneea

Neplăcutele coşuri apar cel mai frecvent în primul trimestru de sarcină ca urmare a modificărilor hormonale. Vorbeşte cu medicul despre această problemă, deoarece nu orice medicament este permis în timpul sarcinii.

7. Problemele intime

Creşterea în greutate şi alte modificări fizice apărute în timpul sarcinii s-ar putea să te facă mai puţin atractivă pentru partenerul tău. Totuşi, încearcă să comunici mai mult cu el, să aveţi mai multe activităţi împreună şi să nu laşi ca sarcina să împiedice intimitatea.