25/10/2018 De razvan 0

Afectiuni ale pielii in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, o multime de lucruri se pot intampla cu pielea unei femei din cauza schimbarilor hormonale, cresterii in greutate si ereditatii. Cele mai multe probleme legate de piele cu care se confrunta femeile in timpul sarcinii nu sunt grave, iar majoritatea, daca nu toate, vor disparea in primele luni dupa nastere.

Afla care sunt cele mai frecvente afectiuni ale pielii care pot aparea atunci cand esti gravida si cum pot fi acestea combatute:

  • vergeturi;
  • acnee;
  • piele uscata;
  • iritatii ale pielii.

Vergeturile in timpul sarcinii

Pielea este o parte destul de elastica a corpului nostru, insa in timpul sarcinii poate trece printr-o intindere destul de severa, mai ales in zona abdomenului, sanilor si soldurilor.

Circa 90% din femeile insarcinate se aleg cu cateva (sau mai multe) vergeturi pe pielea corporala. Restul de 10% sunt mame care, cel mai probabil, nu vor avea niciodata vergeturi sau au o piele foarte elastica. Pentru cele mai multe femei, insa, vergeturile sunt o parte inevitabila a sarcinii.

Ce sunt acestea, mai exact? Vergeturile arata ca niste linii roz, purpurii sau rosiatice pe piele, care apar atunci cand stratul superior al tesutului pielii se intinde atat de mult incat se rupe. Dupa nasterea bebelusului, aceste linii se vor diminua si nu vor parea la fel de grave ca in timpul sarcinii.

Pentru a evita aparitia vergeturilor, este important sa mentii o dieta sanatoasa cu o cantitate mai mare de vitamina C. Totodata, masarea pielii cu unt de cacao sau cu creme hidratante poate fi destul de eficienta in mentinerea fermitatii si sanatatii pielii.

Acneea in timpul sarcinii

De parca vergeturile nu ar fi suficiente, hormonii din timpul sarcinii cauzeaza o alta problema a pielii: acneea. Da, acneea, acea afectiune inestetica cu care se confrunta majoritatea adolescentilor, este foarte probabil sa revina in perioada sarcinii.

Cum sa iti mentii pielea lipsita de cosuri, puncte negre si pustule atunci cand esti insarcinata:

Spala-te pe fata de doua ori pe zi, dimineata si seara, utilizand un gel de curatare sau o apa micelara. Utilizeaza un hidratant fara ulei. Mentine o dieta echilibrata si consuma cel putin 2 litri de apa pe zi.

Daca acneea este grava (sau pur si simplu nu o poti suporta), mergi la un medic dermatolog pentru a-ti prescrie un tratament corespunzator. Nu utiliza nimic cu vitamina A ca ingredient principal (adica Accutane); aceasta poate provoca malformatii congenitale daca este utilizata in timpul sarcinii).

Pielea uscata in timpul sarcinii

O alta afectiune a pielii cauzata sau inrautatita de hormonii de sarcina este pielea uscata. Atunci cand hormonii nu ingrasa pielea, ei iau uleiurile si elasticitatea din piele, lasand-o sa se usuce.

Pentru a evita uscarea pielii trebuie, evident, sa te hidratezi cat poti de mult. Asadar, bea multa apa, foloseste creme hidratante si incearca sa nu te speli cu apa prea fierbinte.

In cazul in care te confrunti cu eczeme, ar fi mai bine sa mergi la un dermatolog pentru a-ti sugera o solutie topica sau medicamente care sa nu afecteze sarcina.

Iritatiile pielii din timpul sarcinii

Iritatiile apar din cauza faptului ca pielea gravidei este sensibila, poate mai mult ca niciodata. Acestea apar, ce mai adesea, in zona in care pielea este frecata mai des: in zona buricului, intre coapse, sub sani, la sub brat, etc. De asemenea, iritatiile pot aparea din cauza umiditatii excesive sau din cauza anumitor produse cosmetice.

Pentru a-ti feri pielea de iritatii, incearca sa porti doar haine pentru piele sensibila sau care au etichete pe care scrie „hipoalergenic”. Daca ai dezvoltat deja cateva iritatii sau eruptii cutanate, aplica putina pudra de amidon de porumb in zonele cu probleme.