13/06/2017 De Anca M 0

Alegerea poziţiei de somn în timpul sarcinii

Eşti însărcinată şi ai din ce în ce mai multă nevoie să te odihneşti cât mai bine. Din nefericire, tot acum îţi e şi cel mai greu să găseşti cea mai potrivită poziţie pentru a avea un somn odihnitor, mai ales că cele două favorite (pe spate sau pe burtă) nu mai pot reprezenta o alegere în timpul sarcinii.

Dormitul pe burtă în timpul sarcinii

Dacă aceasta este poziţia ta favorită în timpul somnului, vei putea să o adopţi doar până când burtica ta ajunge să aibă dimensiunea unui pepene. Din acest moment va trebui să alegi o altă poziţie, deoarece va deveni nu numai incomodă, dar şi posibil dăunătoare bebeluşului tău.

Dormitul pe spate în timpul sarcinii

Deşi este una dintre poziţiile de somn preferate de viitoarele mămici, experţii recomandă evitarea dormitului pe spate în timpul sarcinii, mai ales în trimestrele doi şi trei. De ce? În această poziţie, întreaga greutate a uterului şi a bebeluşului (care este în continuă creştere) va apăsa pe intestinele tale şi pe vena cavă – principala venă care duce sângele din partea inferioară a corpului înapoi spre inimă. Această presiune poate agrava durerea de spate şi hemoroizii, poate afecta circulaţia şi poate determina apariţia hipotensiunii, ceea ce te face să te simţi ameţită la trezire. Reducerea volumului de sânge în zona abdominală înseamnă mai puţini nutrienţi şi oxigen pentru făt, ceea ce îi va afecta dezvoltarea. Nu este nimic grav dacă se întâmplă să dormi câteodată pe spate, dar devine o problemă atunci când acest lucru este foarte frecvent, de-a lungul a săptămâni sau chiar luni de zile.

Dormitul pe o parte în timpul sarcinii

Dormitul pe o parte – de preferat pe partea stângă, dacă este posibil – este recomandarea specialiştilor pentru trimestrele doi şi trei. Această poziţie permite un flux sangvin maxim în zona abdominală, ceea ce înseamnă transportarea în bune condiţii a nutrienţilor către placentă, o mai mică presiune pe vena cavă, o funcţionare normală a rinichilor, ceea ce se traduce printr-o mai bună eliminare a toxinelor şi mai puţine edeme la nivelul picioarelor, gleznelor şi mâinilor.

Sursa foto Wikimedia

Care este cea mai bună poziţie de somn în timpul sarcinii?

Cea mai sigură alegere, după ce ai trecut de primul trimestru, este să dormi pe partea stângă, o poziţie ce susţine o circulaţie sangvină optimă.

Trucuri pentru un somn odihnitor în timpul sarcinii

Nu eşti obişnuita să dormi pe o parte? Înainte de a fi însărcinata dormitul pe o parte era poziţia ta preferata, dar acum nu mai reuşeşti să te odihneşti deloc? Iată câteva trucuri pentru un somn odihnitor atunci când dormi pe o parte:

  • Foloseşte mai multe perne. Dormi cu picioarele uşor îndoite şi pune o pernă între ele. De asemenea, pune-ţi o pernă la spate sau încearcă orice altă combinaţie simţi că te ajută să dormi cât mai confortabil.
  • Achiziţionează-ţi o pernă specială pentru gravide. Multe femei însărcinate spun că acest lucru chiar funcţionează.
  • Ridică-ţi partea superioară a corpului. Dacă pernele nu te ajută, încearcă să dormi într-o poziţie semişezândă.

Este absolut normal să nu te simţi confortabil în timpul somnului pentru câteva nopţi sau chiar pentru câteva săptămâni. În timp, corpul tău îşi va găsi poziţia ce mai confortabilă şi vei reuşi să te odihneşti.

Ce se întâmplă dacă mă trezesc pe spate sau pe abdomen?

Foarte puţine persoane se trezesc în exact aceeaşi poziţie în care s-au culcat, aşa că, dacă te vei trezi pe burtă sau pe spate, nu trebuie să te îngrijorezi, nu se va întâmpla nimic grav. Faptul că te trezeşti poate fi felul în care organismul îţi transmite că trebuie să schimbi poziţia. Trebuie doar să te aşezi pe partea preferată şi să-ţi continui somnul.