06/12/2018 De Anca M 0

Alimentaţia copilului: Cât şi cum trebuie să mănânce micuţul tău

În general, necesarul caloric variază în funcţie de vârstă, sex, activitatea fizică depusă zilnic şi de condiţiile mediului înconjurător (temperatură, umiditate etc.).

În cazul copiilor, nevoia calorică zilnică depinde de vârstă şi de starea de sănătate sau de boală a organismului.

Conform specialiştilor, valorile medii ale necesarului caloric sunt următoarele:

  • 700-900 calorii/zi în primul an de viaţă
  • 1100 calorii/zi între 1 an şi 2 ani
  • 1700 calorii/zi la 7 ani
  • 2400 calorii/zi la 12 ani
  • 2800 calorii/zi pentru băieţi, 2600 calorii/zi pentru fete în jurul vârstei de 15 ani

    Sursa foto Max Pixel

Nevoile vor creşte întotdeauna în stările febrile, la cei cu tulburări de absorbţie digestivă, în cazul copiilor hiperactivi şi nervoşi, precum şi în convalescenţă după unele boli. În schimb, necesarul caloric este mai redus în fazele acute ale unor boli sau la copiii cu activitate fizică limitată.

O alimentaţie sănătoasă presupune ca la masa de dimineaţă să se consume 15-20% din cantitatea zilnică de calorii, 40-50% la masa de prânz, 5-10% între mese (gustări) şi 25-40% la masa de seară.

Copiii şi adolescenţii cheltuiesc mult mai multă energie decât adulţii, nevoia calorică fiind mult mai mare în cazul lor doarece organismul este în creştere, dar, în acelaşi timp, şi metabolismul celular este mai intens.

Cântărirea copilului din timp in timp trebuie să indice o creştere constantă în greutate. Dacă observi o stagnare a greutăţii micuţului tău sau, dimpotrivă, o creştere exagerată (mai ales dacă nu apare pe fondul unei supraalimentaţii), mergi cu el la un control medical pentru a depista cauza şi a lua măsurile necesare.

Pe lângă aspectul cantitativ şi calitativ al alimentelor, trebuie să acordăm o mare atenţie şi modului în care ele sunt pregătite pentru a fi consumate de copil – cât mai simplu şi dietetic – dar şi prezentate, pentru a fi cât mai apetisante.

O alimentaţie uşor dietetică şi alcătuită în mod echilibrat din punctul de vedere al elementelor nutritive va proteja organismul copilului de eventuale îmbolnăviri. Și, pentru că obezitatea este o adevărată epidemie a secolului nostru, învaţă copilul încă de când este foarte mic ce este cumpătarea.