17/04/2017 De Anca M 0

Alimentaţia la sân – beneficii majore pentru tine şi pentru bebeluşul tău

Sursa foto Public Domain Pictures

Alimentaţia la sân este cea mai veche, cea mai firească şi mai fiziologică prin care se asigură creşterea şi dezvoltarea armonioasă a bebeluşului. Nimic nu poate înlocui fără efecte nefavorabile laptele pe care copilul îl primeşte de la mama sa.

Laptele matern garantează o bună creştere şi dezvoltare a bebeluşului, procesul alăptatului la sân asigurând acea legătură magică dintre mamă şi copil. Odată cu laptele, mama transmite copilului atât multiple beneficii, cât şi căldură sufletească şi sentimente de profundă afecţiune.

Laptele mamei este alimentul cel mai bine tolerat de bebeluş – se digeră uşor, conţine vitamine, săruri minerale, enzime, anticorpi şi este lipsit de microbi. Un litru de lapte matern furnizează bebeluşului 700 de calorii, suficiente pentru nevoile de consum energetic şi creştere şi dezvoltare.

În prima săptămână de la naştere, laptele matern – denumit colostru – este foarte bogat în proteine, anticorpi şi săruri minerale, dar sărac în glucide şi grăsimi. Această compoziţie este una potrivită pentru digestia nou-născutului, când acesta trece de la alimentaţia pasivă (când primeşte toti nutrienţii de la mamă prin intermediul cordonului ombilical) la cea activă.

După 7-8 zile de la naştere, compoziţia laptelui matern se modifică, atingând valorile obişnuite pe care le va avea până la înţărcatul bebeluşului (de regulă între 6 şi 7 luni, dar nu şi după 9 luni). Alimentaţia exclusivă la sân este absolut necesară în primele 3-4 luni de viaţă, după care se trece la diversificare, prin introducerea altor alimente în paralel cu mesele formate din laptele matern.

Iată de ce laptele mamei este de neînlocuit, fiind ideal pentru bebeluş:

  1. Este hrana cea mai bine adaptată nou-născutului şi sugarului. Copilul hrănit la sânul mamei se dezvoltă normal, are pielea rozalie şi catifelată, iar stratul adipos este bine reprezentat.
  2. Este cel mai uşor de digerat, necesitând un efort minim din partea organelor care asigură procesul normal de digestie.
  3. Este lipsit de microbi şi substanţe dăunătoare organismului şi nu necesită fierbere prealabilă. Bebeluşul alimentat la sân este de regulă ferit de infecţii digestive, care apar mai frecvent la cei hrăniţi artificial.
  4. Conţine anticorpi, oferind o imunitate solidă, mai ales în primele 4-5 luni de viaţă. După această perioadă, organismul bebeluşului devine capabil să-şi sintetizeze singur anticorpi variaţi.
  5. Conţine suficiente enzime, vitamine şi săruri minerale, absolut necesare unui organism în creştere.
  6. Hrănirea la sân limitează posibilităţile de comitere a unor erori alimentare ce ar putea tulbura starea normală de nutriţie şi digestie a bebeluşului.

Spre deosebire de laptele matern, laptele de vacă necesită o serie de modificări calitative – adaosuri de zahăr şi diluţie cu apă – şi obligatoriu fierbere, pentru a distruge flora microbiană.

De asemenea, beneficiile laptelui matern sunt incomparabile cu cele ale laptelui praf, oricât de îmbunătăţit ar fi.

Pe lângă tot ce oferă bebeluşului, alimentaţia la sân este benefică şi pentru mamă:

  1. Te ajută să elimini kilogramele în plus după naştere.
  2. Ajută la o revenire rapidă a uterului la dimensiunile de dinainte de naştere.
  3. Scade riscul de cancer de sân sau ovarian.
  4. Îţi oferă acel momentul unic în care se creează legătura indestructibilă dintre mamă şi puiul său.
  5. Te ajută să planifici în mod natural o următoare sarcină, scăzând şansele să rămâi însărcinată din nou la scurt timp după naştere şi oferindu-ţi timpul necesar să te ocupi aşa cum trebuie de bebeluşul tău.