
Alimentatia in prima luna de sarcina – Ce este permis?
Dupa nenumarate luni de incercari, ai reusit in cele din urma sa ramai insarcinata. O veste minunata! Cu siguranta, esti coplesita de un amalgam de emotii si posibil sa te simti si usor confuza. Desi ai citit o multime de forumuri, bloguri si carti despre sarcina, inca ai impresia ca nu esti lamurita in anumite privinte.
Sarcina poate fi cea mai buna perioada a vietii tale, dar poate fi si cea mai extenuanta. Corpul tau se schimba rapid, intr-o zi te simti normal, iar a doua zi te simti extrem de balonata si de obosita. Te simti irascibila si, in urmatoarea secunda, te simti in extaz. Iar toate aceste lucruri le vei experimenta chiar din prima luna!
Prima luna de sarcina:
Majoritatea femeilor nu observa ca sunt gravide decat atunci cand sesizeaza ca nu mai au menstruatie si ajung la medic. Ei bine, este important sa mergi la ginecolog inca de la primele semne, deoarece primele trei luni din viata copilului sunt esentiale pentru dezvoltarea corecta a organelor sale. De asemenea, alimentatia sanatoasa este extrem de importanta in timpul sarcinii, inca din prima luna.
Iata ce alimente sunt recomandate a fi consumate in prima luna de sarcina:
Alimente bogate in folati – Chiar daca medicul ti-a prescris pilule si suplimente de acid folic, trebuie sa incluzi in alimentatie produse bogate in acid folic, deoarece acest nutrient este esential pentru sustinerea sarcinii si pentru dezvoltarea embrionului. Unele dintre alimentele care au acid folic din belsug sunt portocalele, cartofii, broccoli, sparaghelul, ouale, fasolea si verdeturile.
Alimente cu vitamina B6 – Aceasta vitamina este importanta in prima luna de sarcina deoarece poate ajuta la inhibarea gretei si varsaturilor. Greata / varsaturile sunt, de cele mai multe ori, o problema destul de deranjanta pentru gravide si se manifesta in mod diferit de la caz la caz. In loc sa iei medicamente pentru aceasta problema, include alimente bogate in vitamina B6 in dieta ta, cum ar fi cereale integrale, somon, unt de arahide, banane, nuci, etc.
Fructe – Fructele sunt alimente extrem de complexe, care contin cate un pic din toate, mai putin grasimi – reteta perfecta pentru o sarcina sanatoasa. Sunt bogate in vitamine, au un continut mare de apa si de antioxidanti si au in compozitie fibre. In prima luna de sarcina se recomanda consumul a cel putin 3 fructe pe zi!
Produse lactate – Daca il poti digera, laptele este o sursa minunata de proteine, vitamine, calciu, apa, grasimi sanatoase, acid folic si vitamina D. Produsele lactate precum iaurturile si branzeturile sunt la fel de bune ca laptele. In timpul primului trimestru de sarcina, ar fi ideal ca dieta zilnica sa cuprinda aproximativ un litru de lapte.
Carne – Aproape toate alimentele sunt sigure pentru prima luna de sarcina, cu exceptia carnii de porc. Fructele de mare sunt, de asemenea, de evitat. Carnea de porc poate purta bacterii si virusi periculosi, iar fructele de mare pot contine cantitati mari de mercur, care sunt devastatoare pentru dezvoltarea fatului.
Alimente bogate in fier – Se stie ca fierul este mineralul magic si vital pentru mentinerea unui flux de sange constant atat pentru mama, cat si pentru fat. Fatul necesita o cantitate de sange bogat in fier pentru a-i furniza oxigen si substante nutritive. Pentru a include fierul in alimentatie, incearca sa consumi cat mai mult sfecla rosie, fulgi de ovaz, tarate, fasole, fructe uscate, carne de pui, spanac si seminte de chia.