05/11/2018 De razvan 0

Beneficiile exercitiilor de respiratie in timpul sarcinii

Respiram fara sa fim constienti de asta. Dar, in timpul sarcinii, insusi actul de respiratie ne poate ajuta sa trecem mai usor peste cele 9 luni care, de multe ori, se dovedesc a fi destul de dificile.

Problema este ca majoritatea oamenilor nu stiu cu adevarat cum sa respire corect.

Fii atent la propriul organism si nu te mira ca respiri in mod superficial. Ei bine, in timpul sarcinii, aceste respiratii superficiale nu au voie sa existe. Din contra, trebuie sa respiram cat mai profund, iar acest lucru necesita o practica perfecta.

Tipuri de exercitii de respiratie pe care sa le practici in timpul sarcinii:

  • Respiratia abdominala – Fie ca este vorba de yoga, pilates sau tai chi, respiratia abdominala constituie fundamentul unei sesiuni bune de antrenament. Aceasta forma de respiratie ajuta la extinderea plamanilor si la oxigenarea profunda a creierului. De asemenea, intareste muschii abdominali.
  • Respiratia numarata – Numararea expiratiilor si inspiratiilor te poate ajuta sa te relaxezi. Totodata, acesta este un exercitiu minunat ce te va ajuta sa te descurci mai bine in timpul travaliului.
  • Respiratia stand culcata pe spate – Cand respiri stand culcata pe spate, cu genunchii ridicati spre cer, iti utilizezi plamanii la capacitatea lor optima. De asemenea, acest tip de exercitiu ajuta la relaxarea muschilor obositi din corp.
  • Respiratia Ujjayi – Aceasta este una dintre cele mai des utilizate tehnici de respiratie in yoga. Prin ujjayi vei maximiza nivelul de energie al organismului, diminuand durerile si contractiile specifice sarcinii.

De ce este important sa respiri corect si profund atunci cand esti gravida?

Beneficiile exercitiilor de respiratie in timpul sarcinii:

  • Pe masura ce fatul creste in pantece, corpul tau necesita din ce in ce mai mult oxigen pentru a functiona la capacitate normala. Evident, copilasul are nevoie de o cantitate adecvata de oxigen pentru a se dezvolta in mod corespunzator. Respiratia superficiala nu este suficienta pentru a oferi organismului suficient oxigen. Dar cu aceste exercitii de respiratie, corpul tau va primi tot oxigenul de care are nevoie.
  • Anxietatea si stresul fac parte din intreaga experienta a sarcinii. Practicand in mod regulat exercitii de respiratie, vei putea ramane mai linistita si departe de gandurile rele pe durata celor 9 luni in care porti copilasul in burtica.
  • Dupa cum am mai spus, pe masura ce respiri adanc, vei oferi organismului tau mai mult oxigen. Acesta, la randul sau, relaxeaza articulatiile si muschii.
  • Lucrul de care se tem cel mai mult femeile gravide este travaliul. Ei bine, daca practici in mod regulat exercitii de respiratie, travaliul nu va mai parea o lupta atat de grea pentru tine. Stiind sa respiri profund, vei gestiona mai bine contractiile si durerea din timpul travaliului.
  • Cel mai important, aceste exercitii te vor ajuta sa ramai „prezenta” in timpul sarcinii si travaliului. Acestea iti vor permite sa te bucuri din plin de minunea care este nasterea.