09/09/2018 De razvan 0

Beneficiile suplimentelor de acid folic in timpul sarcinii

Unul din 1000 de copii se naste cu defecte de tub neural (NTD), cum ar fi anencefalie si spina bifida. Cercetarile au scos la iveala ca aportul de suplimente de acid folic reduce semnificativ riscul ca NTD sa afecteze sarcina unei femei.

Acidul folic sau folatul, care este poreclit „super-eroul sarcinii”, trebuie consumat de catre femei inainte si dupa ce raman gravide, atat pentru a preveni aparitia defectelor de tip neural, dar si din alte motive. In randurile de mai jos vei afla totul despre acidul folic in timpul sarcini: de cata cantitate este nevoie, cum se poate obtine (surse) si care sunt beneficiile sale.

Ce este acidul folic?

Acidul folic este o forma sintetica de vitamina B9 gasita in diferite suplimente alimentare. Este utilizat, de obicei, de organism pentru a produce celule noi si acid nucleic. Acidul folic este esential pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a bebelusului si ajuta la indeplinirea unor functii specifice, cum ar fi producerea globulelor rosii din sange si dezvoltarea organelor si a simtului auditiv la copil.

Alimentele bogate in folati sunt cerealele, painea integrala din grau, leguminoasele, sucul de fructe, spanacul, pastele. Trebuie remarcat faptul ca aceste alimente nu pot suplini administrarea unui supliment sublingual de acid folic. Prin urmare, suplimentele de acid folic trebuie luate de orice gravida.

Expertii recomanda administrarea a 400 mcg de acid folic in fiecare zi inainte si in timpul sarcinii.

Iata care sunt beneficiile acidului folic in perioada sarcinii:

Impiedica aparitia defectelor tubului neural – Acidul folic ajuta la dezvoltarea neurala a fatului. Tubul neural al fatului, care creste mai tarziu in creierul si in maduva spinarii a copilului, este protejat de acidul folic pentru a preveni orice defecte prenatale in timpul formarii timpurii a sistemului nervos central.

Produce celule rosii in sange – Folatii sporesc productia de celule rosii in sange in organism. Acest lucru este vital in timpul sarcinii, cand anemia (deficitul de fier) este o problema des intalnita. Acidul folic asigura ca numarul celulelor rosii din sange este normal chiar si atunci cand gravida ia si alte suplimente alimentare care ar putea absoarbe fierul din oganism.

Protejeaza copilul de mai multe complicatii – Acidul folic scade riscul imbolnavirii de palatoschizis (despicatura valului palatin). Reduce, de asemenea, riscul de nastere prematura, avort spontan si crestere scazuta a copilului in uter.

Protejeaza femeile insarcinate – Aportul adecvat de acid folic in fiecare zi este cunoscut pentru faptul ca previne preeclampsia, infarctul miocardic, bolile de inima, cancerul si boala Alzheimer.

Apara alte functii esentiale – Acidul folic este necesar pentru producerea, repararea si functionarea ADN-ului. Este, de asemenea, important pentru cresterea rapida a placentei si dezvoltarea copilului.

Avand in vedere importanta sa majora pentru sanatatea copilului si a mamei, acidul folic trebuie luat de femei inca din momentul in care intentioneaza sa ramana insarcinate. Pentru ca majoritatea defectelor congenitale se pot dezvolta in primul trimestru de sarcina, consumul de folat chiar inainte de a concepe este asadar extrem de util.