Bolile cronice in timpul sarcinii
Cand vorbim despre sanatate inainte de sarcina, ne referim la modul de viata, nutritie, activitatea fizica, obiceiuri si, de asemenea, la posibilele boli cronice, cum ar fi tensiunea arteriala crescuta sau diabetul zaharat. Daca ai astfel de boli si vrei sa ramai insarcinata, trebuie neaparat sa vorbesti cu un medic. Bolile cronice pot agrava sarcina si totodata pot inrautati sanatatea copilului nenascut. Cand discuti cu medicul despre situatia ta, trebuie neaparat sa il instiintezi despre medicamentele pe care le iei si in ce doze le utilizezi.
Este mult mai simplu sa te gandesti la o strategie de tratament inainte de sarcina si apoi sa te ingrijorezi in legatura cu eventualele complicatii.
Ce trebuie sa stii daca ai diabet:
Diabetul zaharat este o boala care apare ca urmare a lipsei de insulina din organism, acest hormon fiind produs de pancreas. Daca ai diabet zaharat, sunt sanse sa iti fie mai greu sa ramai gravida. In plus, diabetul poate influenta serios dezvoltarea sarcinii. In primul rand, poate provoca avort spontan sau nastere de fat mort. In al doilea rand, femeile care sufera de diabet pot da nastere copiilor cu defecte congenitale.
Poti reduce riscul unor astfel de complicatii controland constant nivelul de zahar din sange in perioada sarcinii. Daca nu esti precauta, aceasta boala perfida s-ar putea dovedi extrem de periculoasa atat pentru tine cat si pentru viitorul copil. Majoritatea complicatiilor asociate cu diabetul zaharat apar in primul trimestru, adica in primele 13 saptamani de sarcina. Prin urmare, in acest timp trebuie sa fii mai precauta ca oricand.
Daca ai astm:
Aproximativ 1% dintre femeile gravide sufera de astm. Este imposibil sa se prevada influenta sarcinii asupra acestei boli. Jumatate dintre femeile care sufera de astm nu vor observa modificari in timpul sarcinii, aproximativ 25% simt chiar o usoara imbunatatire, iar restul de 25% observa o agravare a acestei conditii.
Majoritatea remediilor antiastmice sunt sigure pentru gravide, dar este mai bine ca fiecare femeie care sufera de asa ceva sa vorbeasca cu un medic despre modul in care boala i-ar putea afecta fatul si propria sanatate.
In cazul in care ai hipertensiune:
Hipertensiunea poate provoca diferite complicatii atat pentru sanatatea mamei, cat si pentru copilul nenascut. Pentru gravide, aceste complicatii pot fi legate de refuzul rinichilor de a lucra la nivel optim, de probabilitatea unei crize hipertensive sau de durerile de cap. Totodata, cresterea tensiunii arteriale a viitoarei mame poate deveni un motiv pentru scaderea fluxului sanguin catre placenta, ceea ce va duce la intarzierea dezvoltarii fatului.
Daca ai avut hipertensiune arteriala inainte de sarcina, atunci trebuie sa ai grija de aceasta conditie pe toata durata in care esti gravida. Probabil, ginecologul te va trimite la medicul de familie cu acest scop. In ceea ce priveste remediile impotriva hipertensiunii arteriale, unele sunt sigure pentru gravide, iar altele nu sunt. In niciun caz nu trebuie sa renunti la pilule sau sa reduci doza fara acordul medicului!
Daca ai vreo afectiune a tiroidei:
Afectiunile glandei tiroide pot aparea atat din cauza excesului, cat si a lipsei hormonului tiroidian. Excesul de hormon se numeste tirotoxicoza. In acest caz, metabolismul este accelerat. Acest lucru poate fi cauzat de boala Graves. Tirotoxicoza se trateaza, de regula, cu ajutorul unor medicamente, reducand continutul hormonului tiroidian in organism. Daca nu tii sub control aceasta boala in timpul sarcinii, exista un risc major de nastere prematura sau de nastere a unui copil cu greutate prea mica.
Lipsa hormonului tiroidian – hipotiroidismul – este de obicei cauzata de boala tiroidiana autoimuna. In acest caz, glanda tiroida este afectata de anticorpi, care sunt produsi de propriul organism. Daca ai hipotiroidism, trebuie sa tii un tratament cu hormoni tiroidieni. Daca nu este tinuta sub control in timpul sarcinii, aceasta boala poate cauza nastere prematura, preeclampsie sau malformatii congenitale la fat.