Camera copilului şi importanţa sa în dezvoltarea lui fizică şi psihică
Dintre numeroşii factori care influenţează sănătatea copilului, camera sa – mai ales pentru faptul că aici el îşi petrece o mare parte a timpului său – are o importanţă deosebită prin contribuţia la o bună dezvoltare fizică şi psihică.
Camera copilului, sau a copiilor, trebuie să fie cea mai luminoasă, călduroasă şi liniştită din întreaga locuinţă.
Iluminatul încăperii trebuie să fie pe cât posibil natural şi numai pe parcursul serii se va folosi lumina electrică. Totuşi, pe timpul nopţii este de preferat ca, la orice vârstă, copilul să fie obişnuit să doarmă în întuneric.
Geamurile camerei trebuie să fie în permanenţă curate pentru a permite pătrunderea în interior a razelor soarelui, necesare atât pentru iluminatul natural, cât şi pentru rolul antirahitic şi antiinfecţios al utravioletelor. În timpul zilelor caniculare se vor folosi draperii sau jaluzele, pentru ca în cameră să fie răcoare şi umbră. În ceea ce priveşte aerul condiţionat, este recomandabil ca aparatul să nu fie instalat în camera copilului, ci într-o încăpere alăturată. Nu ignora prezenţa unui umidificator în camera bebeluşului. Acesta îl va ajuta să respire mai uşor, să doarmă mai bine şi va preveni apariţia eventualelor răceli.
Curăţenia camerei se va face zilnic, de preferinţă în absenţa copilului, folosind aspiratorul (excepţional o mătură umezită) şi cârpa umedă pentru a împiedica ridicarea prafului.
Aerisirea încăperii, care este o obligaţie elementară de igienă, se va face pe timpul de vară prin deschiderea largă a ferestrelor, tot în lipsa copilului, pentru a fi ferit de curent. Pe timp de iarnă se va face de mai multe ori pe zi, în reprize scurte de câte 5 minute. Dacă totuşi vrei să faci o aerisire prelungită, aceasta trebuie sa fie una indirectă, prin intermediul unei camere alăturate.
Temperatura din camera copilului, mai ales a sugarului, trebuie să fie menţinută la 18-20º C, indiferent de anotimp. Atât căldura excesivă, cât şi frigul din cameră, pot influenţa nefavorabil starea de sănătate a copilului şi mai ales a sugarului. Cu cât este mai mic, cu atât împrumută cu mai mare uşurinţă temperatura mediului ambiant.
Mobilierul va fi redus numai la strictul necesar; pătuţ, masa de înfăşat, ţarc de joacă pentru sugar şi copilul foarte mic. Pentru şcolar sunt necesare un birou cu scaun, un dulap, raft pentru cărţi şi caiete şi pat. Dacă acesta nu locuieşte singur în cameră, ci cu un frăţior mai mic, i se va organiza în încăpere un colţ special pentru activităţile sale şcolare. Dimensiunile biroului şi scaunului vor fi adaptate taliei copilului pentru a nu favoriza instalarea unor vicii de poziţie a coloanei vertebrale. Biroul va trebui amplasat în apropierea unei ferestre, astfel încât lumina să fie natural şi să vină din partea stângă, pentru a împiedica apariţia umbrelor pe cărţi şi caiete.