08/02/2017 De Anca M 0

Când şi cum începem diversificarea alimentaţiei sugarului

Alimentaţia exclusiv lactată a sugarului în primele 3-4 luni de viaţă, fie că este lapte matern, fie că este lapte praf, este suficientă pentru nevoile de creştere şi dezvoltare ale acestuia. După această vârstă, se impune introducerea, pe lângă lapte, şi a altor alimente, care s-au dovedit a fi bine tolerate de aparatul digestiv al bebeluşului.

Aceasta este etapa diversificării alimentaţiei şi reprezintă un moment foarte important pentru sugar, deoarece el va trebui să-şi adapteze toleranţa digestivă la noi elemente nutriţionale şi să-şi formeze gustul pentru noi alimente, să arate când îi place sau nu agrează unul dintre ele.

Încet-încet, alimentaţia sugarului se va apropia de cea a copilului mai mare, dar alimentele nou introduse vor trebui să fie degresate, pasate sau fin tocate, sub formă de piureuri, supe creme, în niciun caz sub formă solidă.

În timp, alimentaţia copilului a suferit modificări multiple, în funcţie de acumularea unor noi cunoştinţe biochimice, metabolice şi de dietetică. Alimentaţia corectă încă din copilarie previne apariţia unor boli nutriţionale ca diabetul zaharat şi obezitatea la adult, dar şi rahitismul şi afectarea sistemului imunitar al copilului.

Nu doar vârsta este aspectul de care trebuie să ţinem cont atunci când iniţiem diversificarea, ci şi semnele de dezvoltare ale bebeluşului; dacă acesta reuşeşte să îşi ţină capul şi să stea singur în şezut (astfel încât să nu se înece cu mâncarea), dacă poate să ţină alimentele în gură fără să le arunce afară.

Sursa foto Flickr

Înainte de a începe diversificarea alimentaţiei bebeluşului, va trebui să pregăteşti toate obiectele care vor fi utilizate la masa micuţului: un castronel, o linguriţă, scaunul şi măsuţa speciale, o baveţică. Acestea sunt accesoriile ce vor fi folosite exclusiv pentru hrănirea bebeluşului şi vor fi întotdeauna foarte curate.

Specialiştii spun că trebuie să începem diversificarea cu alimente prietenoase cu stomacul încă nepregătit al bebeluşului, printre cele preferate de acesta fiind fructele cu o consistenţă cremoasă (bananele, perele), care vor fi pregătite sub formă de piure cât mai subţire. Apoi poţi introduce cereale speciale pentru vârsta copilului în combinaţie cu laptele.

Foarte probabil, la început va refuza multe dintre noile alimente, nu va ţine mâncarea în gură şi va încerca să o arunce, dar nu trebuie să renunţi, ci să dai dovadă de răbdare, pentru că în timp se va obişnui cu gustul şi textura acestora. Nu insista în aceeaşi zi cu un aliment dacă nu are o reacţie de acceptare, este recomandat să i-l oferi după un timp. Ca regulă, e bine să introduci un aliment nou la câteva zile, pentru a putea testa reacţia organismului bebeluşului la el. Dacă îl tolerează, dacă nu cumva dezvoltă alergii.

Introducerea noului aliment se va face în cantităţi mici, care vor creşte de la o zi la alta, în funcţie de cât de bine este acceptat. Pe parcursul zilei, este recomandat ca porţiile să fie cât mai mici şi oferite în reprize cât mai dese.

Alimentele solide se vor introduce după vârsta de un an, când copilul începe să-şi dezvolte din ce în ce mai mult abilitatea de a mesteca. Pentru a-l pregăti pentru această etapă, oferă-i fructe sau legume date prin răzătoare încă de la vârsta de 7-8 luni.