27/02/2019 De razvan 0

Care sunt simptomele ovulatiei?

Inainte cu cateva zile, in timpul ovulatiei si in urmatoarele doua-trei zile dupa ovulatie este posibil sa observi cateva modificari in organismul tau. Tinand cont de perioada ovulatiei, poti determina momentul in care esti cea mai fertila.

Unele femei ovuleaza in jurul aceleiasi zile in fiecare ciclu, dar pentru altele, calendarul este greu de stabilit. De aceea, descoperirea modului de identificare a simptomelor ovulatiei si urmarirea acestora te pot ajuta sa planifici cand sa intretii relatii sexuale cu partenerul daca doresti sa ramai insarcinata.

Cele mai comune simptome ale ovulatiei:

Aproape toate femeile au aceste trei simptome atunci cand sunt in perioada ovulatiei:

  • Se modifica temperatura corporala bazala (TCB). TCB este cea mai scazuta temperatura a corpului intr-o perioada de 24 de ore. Foloseste un termometru special pentru a-ti masura temperatura in fiecare zi, chiar atunci cand te trezesti. In ziua de dupa ovulatie, TCB va creste cu 0,4 grade Celsius si va ramane ridicata pana la urmatorul ciclu. Dupa inregistrarea TCB-ului pentru cateva cicluri, vei putea stabili un model care sa te ajute sa prezici ziua ovulatiei in urmatorul ciclu.
  • Apar modificari ale mucusului cervical. Mucusul cervical este acea scurgere vaginala pe care o gasesti uneori pe lenjeria intima. In cea mai mare pare a lunii, acest mucus se va elibera intr-o cantitate foarte mica sau va avea o consistenta groasa si lipicioasa. Dar cu cateva zile inainte, in timpul si imediat dupa ovulatie, vei observa o crestere a mucusului cervical si o modificare a texturii sale: va fi mult mai clar, mai alunecos si mai elastic (ca albusul de ou crud).
  • Apar modificari ale colului uterin. In timpul ovulatiei, colul uterin este mai moale, mai umed, mai inalt si mai deschis. Poti simti aceste modificari daca ajungi in interiorul vaginului cu un deget pentru a examina colul uterin, desi poate fi nevoie de o anumita practica pentru a recunoaste diferentele.

Alte simptome ale ovulatiei:

Aceste simptome nu sunt la fel de comune sau de consecvente ca cele descrise mai sus, astfel ca este posibil sa le ai pe toate, pe unele dintre ele sau pe niciunul.

Printre acestea se numara urmatoarele:

  • sensibilitate la sani;
  • simt olfactiv mai puternic decat de obicei;
  • crestere a apetitului sexual;
  • crampe usoare sau putin mai severe.