31/07/2019 De razvan 0

Cat de sigure sunt tratamentele pentru par in timpul sarcinii

Intrebarile legate de tratamentele pentru par in timpul sarcinii sunt foarte frecvente. Majoritatea tratamentelor implica substante chimice si coloranti, motiv pentru care viitoarele mamici se intreaba daca, folosindu-le, fatul ce il poarta in pantece va fi in siguranta.

Tipurile de tratamente pentru par includ:

  • Vopsirea parului. Aceasta include utilizarea de coloranti permanenti, semi-permanenti si temporari.
  • Ondularea parului. Ondularea permanenta a parului se realizeaza folosind doua solutii pe par. Prima dintre ele este o solutie de creare a buclelor, iar a doua este o solutie de neutralizare / fixare.
  • Albirea parului. Acest tratament utilizeaza peroxid de hidrogen.
  • Indreptarea parului. Parul se poate indrepta acasa, folosind o placa speciala, insa multe femei prefera sa faca acest lucru la salon, intr-un mod profesional, pentru a avea rezultate de lunga durata. In tratamentele de indreptare a parului la salon se foloseste hidroxid de sodiu sau lipide (potasiu, litiu sau hidroxid de guanidina.

Sunt colorantii pentru par si substantele chimice din tratamentele pentru par sigure in timpul sarcinii?

Desi sunt destul de limitate, majoritatea cercetarilor indica faptul ca substantele chimice gasite atat in colorantii semipermanenti, cat si in cei permanenti nu sunt chiar atat de toxici, astfel ca pot fi folositi in siguranta de catre gravide. In plus, doar cantitati extrem de mici de vopsea de par pot fi absorbite de piele, iar fatul aproape ca nici nu le va simti prezenta.

Ca atare, aceasta cantitate mica nu este considerata daunatoare pentru fat. Acelasi lucru este valabil in timpul alaptarii. Desi nu exista date despre femeile care folosesc tratamente pentru par in timpul alaptarii, se stie ca putine dintre substantele chimice ar putea fi absorbite in fluxul sanguin. Prin urmare, sansa ca acestea sa intre in lapte si sa prezinte un risc pentru sugar sunt minime.

Cu toate acestea, daca eziti sa utilizezi coloranti obisnuiti de par in timpul sarcinii, exista cateva alternative mai sigure de luat in considerare. De exemplu, folosirea iluminatorului pentru par este o varianta buna, mai ales daca ai parul blond. In acest caz, colorantul plasat atinge doar suvitele parului, nu si scalpul.

O alta alternativa este vopseaua cu coloranti vegetali puri, inclusiv henna. Daca esti in continuare preocupata de utilizarea vopselurilor pentru par in timpul sarcinii, atunci ar trebui sa vorbesti cu medicul personal. Unii medici recomanda gravidelor sa astepte cel putin pana la al doilea sau al treilea trimestru, daca nu chiar pana dupa sarcina, pentru vopsirea parului.