21/04/2017 De Anca M 0

Cât e normal să iau în greutate în timpul sarcinii?

Mai toate viitoarele mămici se întreabă cât e normal să ia în greutate pe timpul sarcinii, dar şi cum să scape ulterior de acest surplus cât mai repede.

Acumularea kilogramelor depinde foarte mult de greutatea pe care o aveai înainte de a rămâne însărcinată (dacă eşti subponderală, ai o greutate normală, eşti supraponderală sau chiar suferi de obezitate) şi de tipul de sarcină (simplă sau multiplă).

Chiar dacă cei din jur îţi spun că acum trebuie să mănânci cât pentru doi, este important să adopţi o dietă echilibrată, care să asigure cantitatea necesară de nutrienţi pentru bebeluş, dar şi care să nu-ţi aducă prea multe kilograme în plus.

Cât ar trebui să iau în greutate?

Depinde cât de mult cântăreai înainte de a rămâne însărcinată şi cât de adecvată este greutatea ta în raport cu înălţimea. Relaţia dintre înălţime şi greutate este exprimată prin indicele masei corporale (IMC).

În funcţie de greutatea de dinainte de sarcină, s-au stabilit următoarele indicaţii generale:

  • Greutate normală (IMC 18.5 – 24.9): ar trebui să iei în greutate între 11 şi 15 kg. Pentru o dezvoltare normală a fătului, vei adăuga între 0,5 şi 2 kg în primul trimestru, apoi câte 0,5 kg pentru fiecare săptămână din restul sarcinii.
  • Subponderală (IMC < 18.5): între 13 şi 18 kg.
  • Supraponderală (IMC 25 – 29.9): între 7 şi 9 kg.
  • Obezitate (IMC >/= 30): între 5 şi 9 kg.

În cazul unei sarcini multiple (gemelare):

17 – 25 kg, dacă ai o greutate normală; 14 – 23 kg, dacă eşti supraponderală; 11 – 19 kg, dacă suferi de obezitate.

Sursa foto Pexels

Cum pot să-mi menţin o greutate normală pe timpul sarcinii?

În mod normal nu vei avea nevoie de mai multe calorii în timpul primului trimestru de sarcină. Pe parcursul celui de-al doilea trimestru, necesarul energetic creşte în medie cu 340 de calorii, iar în cel de-al treilea cu 450 calorii.

În funcţie de evoluţia greutăţii tale, medicul îţi va recomanda o dietă adecvată necesităţilor tale şi ale bebeluşului, precum şi un program de exerciţii fizice potrivite pentru sarcină.

Ce se întâmplă dacă iau prea mult sau prea puţin în greutate în timpul sarcinii?

În cazul în care ai luat prea mult în greutate, este posibil ca şi bebeluşul tău să fie supraponderal la naştere. Acest lucru poate creşte riscul unor complicaţii atât pe timpul sarcinii (diabet gestaţional, hipertensiune arterială), cât şi la naştere (indicaţie de cezariană sau naştere prematură). Copiii cu greutate mare la naştere suferă, de obicei, de obezitate în prima copilărie. De asemenea, dacă ai luat prea mult în greutate la prima sarcină, este foarte posibil să se întâmple la fel şi în cazul sarcinilor ulterioare. Obezitatea este şi ea un factor de risc pentru avort spontan, naştere prematură, sarcină oprită în evoluţie sau pentru apariţia anomaliilor congenitale.

La polul opus, bebeluşii ai caror mame nu iau suficient în greutate pe timpul sarcinii pot fi subponderali (greutate sub 2,5 kg) la naştere sau pot veni pe lume înainte de termen. Naşterea prematură este un factor de risc major pentru viaţa bebeluşului.

Din ce se compun kilogramele în plus din timpul sarcinii?

La naştere, bebeluşul cântăreşte în medie 3 – 3.6 kg, ceea ce reprezintă doar o parte din toată greutatea pe care o vei câştiga pe parcursul sarcinii. Restul kilogramelor fiind acumulate din:

  • lichid amniotic: aproximativ 1 kg
  • placentă: aproximativ 0.7 kg
  • uter mai mare: aproximativ 1 kg
  • sâni mai mari: aproximativ 1 kg
  • volumul suplimentar de sânge: 1.4-1.8 kg
  • retenţie de lichide: aproximativ 1.4-1.8 kg
  • depozite de grăsime: aproximativ 2.7-3.6 kg