
Câte tipuri de teste de sarcină există
Principalul rol al unui test de sarcină este să-ţi arate dacă eşti sau nu însărcinată.
Testele de sarcină îţi indică dacă urina sau sângele tău conţin un hormon numit gonadotropina corionică umană (hCG). Acest hormon începe să fie produs imediat după ce ovulul fertilizat de spermatozoid se prinde de mucoasa uterină.
Acest lucru se întâmplă, dar nu obligatoriu, la aproximativ şase zile de la fertilizare. Dacă eşti însărcinată, nivelul de hCG continuă să crească foarte rapid, dublându-se la fiecare două-trei zile.
Există două tipuri principale de teste de sarcină, din urină şi din sânge.
Testele din urină pot fi efectuate la tine acasă sau la cabinetul medicului. Cele mai multe dintre femei aleg să faca acest tip de test la o săptămână de întârziere a menstruaţiei. Poţi să faci acest tip de test la aproximativ două săptămâni de la concepţie. Avantajele testelor din urină: sunt ieftine şi se pot efectua acasă, în intimitate.
Fiecare dintre produsele din această categorie este însoţit de instrucţiuni de folosire, pe care trebuie să le urmezi cu stricteţe dacă vrei să ai un rezultat cât mai sigur. După testare, mergi la medicul specialist pentru a confirma diagnosticul de sarcină.

Sursa foto Flickr
Testele din sânge se realizează de către un laborator de analize şi sunt utilizate mult mai rar decât cele din urină. Aceste teste pot detecta prezenţa hCG mult mai devreme decât cele efectuate acasă, la 6-8 zile de la ovulaţie, dar rezultatul lor nu se obţine la fel de rapid.
Există două tipuri de teste de sarcină din sânge:
- Test calitativ care determină doar dacă hCG este prezent în sânge sau nu. Îţi ofera doar un răspuns “DA” sau “NU” la întrebarea “Oare sunt gravidă?”. Medicii indică de obicei acest tip de test pentru a confirma o sarcină la aproximativ 10 zile de întârziere a menstruaţiei, deşi există teste care pot detecta prezenţa hCG chiar mai devreme.
- Test cantitativ (beta hCG) măsoara cantitatea exactă de hCG din sânge. Acest tip poate detecta chiar şi prezenţa unor cantităţi foarte mici de hCG. Deoarece aceste teste pot măsura concentraţia de hCG, ele pot fi utile în depistarea oricăror probleme apărute pe parcursul sarcinii. De asemenea, ele pot fi utilizate (în combinaţie cu alte teste) pentru a identifica o sarcină ectopică ori pentru a monitoriza evoluţia după un avort spontan, atunci când nivelul de hCG scade foarte rapid.