31/12/2018 De razvan 0

Cauzele avortului spontan

Prima intrebare care le vine in minte femeilor care sufera de un avort spontan este „De ce?”.

Pierderea unei sarcini poate fi devastatoare, cu repercusiuni emotionale de lunga durata, ce includ depresie, anxietate, frica, furie si vina, dar mai ales lipsa increderii de sine cauzata, de cele mai multe ori, de necunoasterea motivelor declansarii avortului spontan.

Care sunt cauzele avortului spontan?

Anomaliile cromozomiale. Cel mai des motiv al avortului spontan este legat de problemele cromozomilor ovulului sau spermei in timpul formarii embrionului. In timp ce unele anomalii cromozomiale sunt compatibile cu viata, cum ar fi trisomia 21, cel mai frecvent tip de sindrom Down, in cazul altor tulburari cromozomiale, dezvoltarea fatului, pur si simplu, se opreste din punct de vedere genetic. 

Pierderile de sarcina cauzate de anomaliile cromozomiale apar cel mai des la femeile cu varsta mai mare de 35 de ani. Acest lucru este cauzat de ouale imbatranite. Frecventa avorturilor spontane la femeile sub 20 de ani este de circa 12% si se dubleaza pe masura ce femeile se apropie de varsta de 40 de ani. 

Afectiunile glandei tiroide. Indiferent ca este vorba de hipotiroidism sau de hipertiroidism, afectiunile tiroidei pot duce la probleme legate de infertilitate sau pot provoca avorturi spontane. In cazul in care functia tiroidiana a femeii este prea scazuta, corpul ei va incerca sa compenseze prin producerea hormonilor care pot suprima efectiv ovulatia. Pe de alta parte, o tiroida care produce prea multi hormoni poate interfera cu capacitatea estrogenului de a-si face treaba, creand in uter un mediu nefavorabil implantarii embrionului.

Diabetul. In primul trimestru de sarcina, diabetul zaharat insulino-dependent poate duce la cresterea ratei de avort si, de asemenea, la un risc crescut de probleme medicale la fat.

Daca ai diabet zaharat, este imperios necesar sa mergi la medic inainte de a ramane insarcinata pentru a-ti imbunatati starea de sanatate. Tulburarile medicale cronice, inclusiv diabetul zaharat, hipotiroidismul, hipertensiunea arteriala si bolile autoimune trebuie sa fie abordate serios si controlate inainte de sarcina. 

Stilul de viata. Unele obiceiuri, cum ar fi abuzul de droguri, consumul de alcool si fumatul in timpul sarcinii pot cauza avort spontan atat in primele saptamani de sarcina cat si in al doilea sau al treilea trimestru. De asemenea, femeile care doresc sa ramana insarcinate trebuie sa-si imbunatateasca dieta alimentara si sa inceapa sa ia vitamine prenatale pentru a mari sansele unei sarcini cat mai sanatoase.