24/06/2017 De Anca M 0

Cauzele greţurilor matinale din timpul sarcinii

Greţurile şi vărsăturile apar de obicei în primul trimestru, iar majoritatea gravidelor spun că aceasta este cea mai grea parte a sarcinii.

Durata medie a greţurilor matinale este în jur de 35 de zile, dar 10% dintre femeile însărcinate susţin că acestea sunt prezente până în săptămâna 22.

Cauzele apariţiei greţurilor din timpul sarcinii sunt necunoscute, deşi există nenumărate teorii care încearcă să le explice. Acestea pot fi declanşate de un hormon care este produs în timpul sarcinii – gonadotropina corionică umană (hCG) – al cărui nivel creşte mai ales în cursul dimineţii. Nivelurile crescute de estrogen şi progesteron relaxează musculatura tractului digestiv, încetinind procesul digestiei. În plus, alte modificări produse de sarcină, cum ar fi prezenţa gustului metalic, pot înrăutăţi această stare. De asemenea, dacă sari peste mese, senzaţia de greaţă se poate accentua.

Sursa foto Flickr

Nu toate gravidele suferă de greţuri matinale, iar intensitatea acestora este diferită de la o femeie la alta. În unele cazuri, greţurile apar doar ocazional, în altele, acestea apar la ore fixe, dar nu sunt însoţite de vărsături. Unele femei spun că vomita rar, pe când altele, foarte frecvent. Printre cauzele acestor variaţii, putem identifica:

Nivelul hormonal

Un nivel hormonal mai mare decât media (cum se întâmplă în cazul sarcinii multiple) poate accentua greaţa matinală. De asemenea, s-a observat ca în cazul unui nivel hormonal scăzut, greţurile matinale nu sunt prezente sau sunt mai atenuate, deşi acest lucru poate să fie valabil şi în cazul femeilor cu un nivel hormonal normal.

Sensibilitatea individuală

Creierul tău poate avea un centru nervos care controlează greaţa ceva mai sensibil decât al altor persoane, ceea ce înseamnă că eşti mai predispusă să reacţionezi la factorii declanşatori. Dacă şi înainte de a rămâne însărcinată aveai adesea stări de greaţă (rău de mare sau rău de maşină), aşteaptă-te la episoade ceva mai severe în timpul sarcinii.

Stresul

Este binecunoscut faptul că stresul emoţional poate sta la baza apariţiei tulburărilor gastrointestinale, deci nu este de mirare că greţurile matinale se accentuează în perioadele tale stresante.

Oboseala

Oboseala fizică sau mentală poate exacerba aceste simptome, dar se întâmplă şi fenomenul invers, greţurile matinale pot accentua starea de oboseala.

Eşti la prima sarcină

Greţurile matinale tind să fie mai frecvente şi mai severe la gravidele aflate la prima sarcină, ceea ce susţine ideea că atât factorii fizici, cât şi cei emoţionali, pot fi implicaţi în apariţia acestora. Din punct de vedere fizic, organismul tău nu este obişnuit cu creşterea nivelurilor hormonale şi nici cu schimbările care apar în sarcină. Din punct de vedere emoţional, mamele aflate la prima sarcină se confruntă cu o stare de anxietate ce are efecte asupra tractului digestiv.

Genetica

S-a constatat că femeile ale căror mame au suferit de greţuri matinale în timpul sarcinii au şanse mai mari să se confrunte cu această situaţie atunci când vor fi gravide.