24/10/2015 De Mihaela Turcu 0

Ce alimente sa eviti pe timpul sarcinii?

Sarcina aduce cu sine anumite schimbari in alimentatie. Viitoarele mamici trebuie sa fie stie ce e bine sa consume si ce trebuie sa evite sau sa consume cu moderatie atunci cand urmeaza sa aduca pe lume un copilas.

Tu stii ce nu trebuie sa consumi cand esti insarcinata?

Fructe de mare sau peste afumat – pestele este foarte bun pentru femeile insarcinate precum si pentru cele care alapteaza datorita aportului sau de Omega 3. Insa el trebuie ales cu atentie deoarece contine destul de mult mercur ce poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului. Pestii care au un nivel ridicat de mercur sunt pestii spada, tonul rosu, macroul sau rechinul. In schimb, pestii care pot fi consumati moderat sunt somonul, sardinele, dorada, codul, pastravul sau heringul.

Ouale crude – acest tip de oua trebuie evitate deoarece pot transmite infectii cu Salmonella. Insa fiti fara griji caci majoritatea tipurilor de alimente ce contine oua preparate termic (inghetate, maioneze, salate, creme, etc.) nu reprezinta un pericol.

Sursa foto: perfecte.md

Sursa foto: perfecte.md

In aceeasi categorie de pericol intra si branzeturile moi ce contin bacterii Listeria. Acestea pot provoca un avort spontan deoarece pot patrunde prin placenta si pot infecta copilul. Asadar, uitati de branzeturi moi precum Brie, Feta sau Gorgonzola. Ce puteti manca este ricotta (o branza obtinuta din fierberea zerului) sau urda (contine proteine, minerale si vitamine si este delicioasa).

Carne cruda – la fel ca si ouale crude, carnea cruda poate influenta negativ sanatatea mamei si a fatului. Daca nu este gatita corespunzator aceasta poate transmite salmonella, trichinella, toxoplasmoza sau E-coli. Incercati sa gatiti pestele si carnea la 71 de grade Celsius iar puiul la 82 de grade Celsius.

Ficat – desi ficatul contine fier si foarte multe minerale, majoritatea femeilor insarcinate evita sa il consume pentru ca in cantitati foarte mari acesta poate intoxica sarcina. Daca preferati ficatul totusi nu ezitati sa il folositi pe cel de pui deoarece are multa vitamina A si poate fi asimilat mult mai usor de catre organism.