
Ce cauzeaza autismul?
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pun proaspetele mamici din ziua de azi este „Ce anume provoaca autismul?”.
Inca nu se stie sigur ce anume cauzeaza autismul. Cercetarile sugereaza ca aceasta afectiune se dezvolta dintr-o combinatie de influente genetice si nongenetice sau din cauza factorilor de mediu.
Aceste influente par sa creasca riscul ca un copil sa dezvolte autismul. Cu toate acestea, este important sa retii ca riscul crescut nu este acelasi lucru cu cauza. De exemplu, unele modificari genetice asociate cu autismul pot fi, de asemenea, gasite la persoanele care nu sufera de aceasta tulburare. In mod similar, nu toata lumea expusa unui factor de risc pentru autism va dezvolta acesta boala. De fapt, cei mai multi nu o vor avea.
Factorii genetici care cresc riscul de autism:
Cercetarile ne spun ca autismul ar putea avea baze genetice. Modificarile anumitor gene maresc riscul ca un copil sa dezvolte aceasta tulburare. Daca un parinte poarta una sau mai multe dintre aceste modificari genetice, acestea pot fi transmise copilului (chiar daca parintele nu are autism). Alteori, aceste modificari genetice apar spontan intr-un embrion sau in sperma si /sau in oul care se combina pentru a crea embrionul. Din nou, majoritatea acestor modificari genetice nu provoaca autism de la sine. Ele cresc, pur si simplu, riscul aparitiei acestei tulburari.
Factorii de mediu care cresc riscul de autism:
Cercetarile arata, de asemenea, ca anumiti factori de mediu pot spori si mai mult riscul de autism la persoanele care sunt predispuse genetic la aceasta afectiune. Printre acesti factori se numara urmatorii:
- varsta avansata a parintilor (sau a unui parinte) la conceperea copilului;
- complicatiile din timpul sarcinii sau din timpul nasterii (de exemplu, cei care se nasc prematur, inainte de 26 de saptamani, cei cu o greutate scazuta, sarcina multipla, etc.);
- sarcini cu o distanta mai mica de un an intre ele.
Pentru a scadea riscul de dezvoltare a autismului, femeile ar trebui sa ia vitamine prenatale care contin acid folic atat inainte cat si in timpul sarcinii.
Vaccinurile nu cauzeaza autism!
De ceva timp incoace, se tot vehiculeaza in media ca anumite vaccinuri ar putea cauza autism la copii. Ei bine, oamenii de stiinta au efectuat cercetari ample in ultimele decenii pentru a determina daca exista vreo legatura intre vaccinurile copiilor si autism. Rezultatele acestor cercetari sunt clare: Vaccinurile nu provoaca autismul!