test-sarcina
19/03/2014 De Raluca Baltag Oprit

Ce depisteaza testul de sarcina?

Ce depisteaza, de fapt, testul de sarcina? Testul de sarcina depisteaza hormonul gonadotropina corionica umana – prescurtat HCG, intitulat si hormonul de sarcina, care apare doar in organismul femeii insarcinate.

Acest hormon de sarcina este sintetizat de organism atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in uter. Acest lucru se intampla de obicei la 6 zile dupa conceptie. Dar studiile arata ca sunt si embrioni care se implanteaza mai tarziu la unele femei. Cantitatea de hormoni de sarcina creste considerabil cu fiecare zi de sarcina.

Sursa foto: rtv.net

Exista doua tipuri de teste utilizate pentru diagnosticul sarcinii. Unul masoara nivelul de hormon HCG in sange, celalalt verifica daca in urina se gaseste acest hormon. Acasa se poate face doar testul care foloseste urina. Pentru testul din sange este necesar un consult medical.
Astazi, majoritatea femeilor folosesc un test de sarcina ce se utilizeaza acasa pentru a afla daca sunt insarcinate. Aceste teste sunt ieftine, se folosesc in intimitate si sunt usor de folosit. Testele ce folosesc urina pot determina daca femeia este insarcinata la 2 saptamani de la ovulatie. Daca testul de sarcina facut acasa este pozitiv, se recomanda programarea cat mai curand la un control medical.

Medicul poate folosi un test mai senzitiv si o examinare pelviana pentru a preciza cu exactitate prezenta sarcinii. Consultul medical precoce in sarcina face ca atat mama cat si copilul sa se mentina sanatosi.
Medicii folosesc doua tipuri de teste pentru a diagnostica sarcina. Testul din sange poate indica prezenta HCG mai precoce decat testele de urina. Acestea pot spune daca femeia este insarcinata la 6-8 zile de la ovulatie (eliberarea ovulului din ovar). Un test din sange cantitativ (sau test Beta HCG) determina exact cantitatea de HCG din sange. Deci poate gasi si cantitati infime de HCG. Acest lucru il face sa fie foarte exact. Testele din sange calitative determina doar daca hormonul de sarcina este prezent in sange sau nu. Deci ofera un raspuns afirmativ sau negativ. Un test de sange HCG calitativ este la fel de exact ca si unul realizat din urina.

Sfat! Este indicat a fi folosit testul de sarcina la o saptamana de la intarzierea menstruatiei, sau la 7-8 zile de contactul sexual neprotejat. De asemenea, este mai util a fi efectuat testul, dimineata, la prima urinare, pentru acuratetea testului de sarcina.