hemoroizii din timpul sarcinii
01/09/2022 De nicoletamanea 0

       Ce este important de stiut despre hemoroizii din timpul sarcinii

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene varicoase umflate situate in jurul anusului. Boala hemoroidala este foarte frecventa in timpul sarcinii, afectand 1 din 4 femei insarcinate.

Hemoroizii pot fi interni, acestia neprovocand de obicei durere, dar uneori putand provoca sangerari minore. Hemoroizii pot fi si externi in cazul in care venele se umfla si devin vizibile din exterior. Semnele hemoroizilor externi includ sangerare, durere in timpul folosirii toaletei si mancarime. Daca observi sange pe hartia igienica sau in fecale, este important sa discuti cu un medic. Poate fi rezultatul hemoroizilor, dar ar putea semnala si o afectiune mai grava.

hemoroizi

Ce cauzeaza hemoroizii in timpul sarcinii?

Hemoroizii sunt cauzati de o reducere a tonusului pernelor canalului anal, care iti controleaza miscarile intestinale.

In timpul sarcinii, hemoroizii pot fi declansati de o crestere a presiunii asupra venelor rectale. Acest lucru poate rezulta din marirea uterului, presiunea din partea bebelusului in crestere si accelerarea fluxului sanguin. Toate acestea cresc presiunea asupra venelor din jurul anusului pe masura ce sarcina progreseaza. In plus, fortarea in timpul utilizarii toaletei din cauza constipatiei poate declansa sau agrava hemoroizii.

Cand apar hemoroizii in timpul sarcinii?

Cel mai adesea, hemoroizii apar in al doilea si in al treilea trimestru de sarcina. Pe masura ce sarcina progreseaza, hemoroizii sunt declansati de cresterea uterului, modificarile hormonale, constipatie sau modificari ale fluxului sanguin.

Cum pot fi tratati hemoroizii in timpul sarcinii?

Deoarece constipatia agraveaza hemoroizii, optiunile de tratament se concentreaza pe prevenirea sau gestionarea constipatiei sau reducerea durerii asociate cu hemoroizii.

Optiunile de tratament includ urmatoarele:

  • Schimbari ale stilului de viata – O dieta bogata in fibre si consumul mai mare de apa te vor asigura ca nu trebuie sa te fortezi cand mergi la toaleta. Hemoroizii externi pot fi tratati prin plasarea unui pachet de gheata pe zona afectata pentru a reduce umflarea. De asemenea, o baie calda poate ajuta la reducerea durerii;
  • Laxative – Acestea ajuta la usurarea oricaror tensiuni asociate cu constipatia. Practic, vor stimula miscarile intestinale;
  • Medicamente pentru ameliorarea durerii – Paracetamolul poate ajuta la tratarea durerii asociate cu venele umflate si inflamate si, de regula, poate fi luat in timpul sarcinii. Asigura-te totusi ca urmezi instructiunile de utilizare;
  • Creme pentru hemoroizi – Ajuta la tratarea mancarimii, durerii sau inflamatiei si contin ingrediente active, cum ar fi corticosteroizi sau anestezice locale.

Discuta cu medicul tau inainte de a lua orice medicamente sau creme in timpul sarcinii.

Evitarea constipatiei este cel mai bun mod prin care poti reduce riscul de aparitie a hemoroizilor. Un intestin sanatos te ajuta sa nu te mai incordezi in timpul miscarilor intestinale. Urmeaza o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale si bea multa apa.