fructe interzise
29/09/2014 De Mihaela Turcu Oprit

Ce fructe sa evitam in timpul sarcinii?

Majoritatea medicilor recomanda un consum bogat de fructe si legume, in special in timpul sarcinii. De ce? Pentru ca acestea contin vitamine si minerale esentiale atat pentru sanatatea bebelusului cat si a mamei.

Fructele sunt sanatoase, delicioase si accesibile in orice sezon. Pe langa asta, ele mai pot potoli si poftele gravidutelor ce sunt preocupate de silueta. Asadar nu evita consumul de fructe in special pe timpul celor 9 luni in care esti responsabila si pentru grija altei persoane.

Insa toate fructele sunt benefice pentru gravide? Din diverse motive, exista cateva fructe ce trebuie evitate sau consumate cu moderatie pe parcursul sarcinii.

fructe interzise

1). Papaya – se pare ca papaya este un fruct ce trebuie evitat pe parcursul sarcinii, in special in cantitati mari. Datorita continutului bogat in latex, fructul de papaya semi-copt poate declansa contractii uterine. Cu toate aceste daca fructul este copt bine poate constitui o sursa foarte buna de vitamina C, poate preveni constipatia si arsurile la stomac.

2). Ananas – Datorita proprietatilor sale, ananasul poate fi folosit si ca ajutor digestiv, stimuland intestinele si incurajand contractile uterine. Cu toate acestea, la fel ca si in cazul fructului de papaya, consumat in cantitati mici, ananasul poate reprezenta o sursa foarte buna de bromelaina (o substanta ce poate trata cu succes astmul, raceala si afectiunile pielii).

3). Strugurii – desi sunt bogati in vitaminele A,C si E, strugurii trebuie consumati cu mare grija in special in ultimul trimestru de sarcina datorita faptului ca pot ridica temperatura corpului. Totodata ei pot stimula mobilitatea corporala si pot provoca flatulenta. De ce sa adaugi mai mult discomfort unei perioade si asa sensibile?

Sfatul medicului este extrem de pretios pe durata sarcinii. Insa cel mai bun sfat pe care vi-l poate da orice medic este sa faceti totul cu moderatie (alimentatie, sport, munca, recreere). Asadar nu uita sa fii moderata si rabdatoare. Micul ghem de fericire ascuns in burtica se va ocupa de restul!