30/05/2019 De razvan 0

Ce se intampla cu nivelul de estrogen dupa alaptare?

Estrogenul reprezinta un grup de hormoni prezenti in organismul feminin, compus din estradiol, estriol si estrona. Pe parcursul vietii, nivelurile acestor hormoni fluctueaza. Acestia ajuta la reglarea ciclului menstrual si sunt considerati punctul-cheie in sustinerea si mentinerea unei sarcini sanatoase. Dupa nastere, nivelurile de estrogen scad, ramanand artificial scazute pana cand se opreste alaptarea.

Ce face, mai exact, estrogenul?

Ovarele produc estrogen. O femeie aflata la varsta fertila are intre 20 si 750 picograme pe mililitru (pg / ml) de estradiol – principalul tip de estrogen – in sangele ei. In timpul sarcinii, placenta produce, de asemenea, o cantitate mica de estrogen pentru a stimula cresterea uterului, cresterea marimii si capacitatii vaselor de sange si pregatirea glandelor mamare pentru lactatie. Potrivit oamenilor de stiinta, o femeie produce mai mult estrogen intr-o zi de sarcina decat in trei ani de viata obisnuita. Deoarece estrogenul este esential pentru sustinerea sarcinii, productia acestuia in ovare creste in ciclul menstrual dupa ovulatie, scazand iarasi dupa ce incepe menstruatia.

Imagine similară

Estrogenul dupa sarcina:

In timpul sarcinii, productia de estrogen creste. Cu toate acestea, in primele 24 de ore dupa nastere, nivelurile de estrogen scad la nivelurile obisnuite de dinainte de sarcina. Aceasta scadere rapida a nivelurilor de hormoni poate fi una dintre cauzele depresiei postnatale. In functie de femeie, este nevoie de cateva luni pentru ca ovulatia sa se apara din nou dupa nastere; asta inseamna ca nivelul estrogenului ramane scazut pana la reluarea ciclului lunar.

Estrogenul si alaptarea:

Estrogenul poate suprima ciclul menstrual lunar al mamei. Acest lucru este cauzat de faptul ca nivelurile ridicate de prolactina – un hormon ce stimuleaza alaptarea – concureaza cu productia de alti hormoni, cum ar fi estrogenul si progesteronul, care sunt esentiali pentru un ciclu menstrual normal. De fapt, estrogenul inhiba productia de lapte. Simptomele estrogenului scazut in timpul alaptarii sunt similare simptomelor de estrogen scazut in timpul menopauzei; acestea includ transpiratii nocturne, bufeuri, oboseala, insomnii, depresie si uscaciune vaginala.

Ce se intampla cu nivelurile de estrogen dupa alaptare?

Productia ciclica a nivelurilor crescute de estrogen dupa ovulatie, urmate de scadere in timpul menstruatiei nu revine la unele femei decat dupa ce au terminat complet alaptarea. La alte femei, in special la cele care alapteaza mai greu, productia de estrogen se reintoarce treptat la nivelurile de dinainte de sarcina, chiar si in timpul alaptarii. Nivelurile de estrogen revenite la normal reprezinta faptul ca ai din nou un ciclu menstrual obisnuit si ca esti fertila.