16/04/2015 De Mihaela Turcu 0

Ce simptome are o sarcina multipla?

Mereu am fost de acord cu principiul ca pentru mine o sarcina multipla ar fi solutia ideala. Multe persoane au ras la auzul acestei vesti incercand sa ma convinga ca nu stiu despre ce vorbesc, ca este foarte greu sa cresti gemeni sau tripleti si ca viata ti se schimba total in astfel de situatii.

Este adevarat. La fel de adevarat ca si venirea unui singur copil pe lume. Un nou membru al familie schimba totul: de la ritmul de viata, la aspectul casei, la programul parintilor. Si sa ai doi sau trei copii la aceeasi sarcina nu e doar o bucurie pentru tine dar si pentru copii ce vor avea unul sau doi prieteni pe viata inca din momentul in care se nasc. Sentimentul este unic!

Insa sa revenim la subiectul ce intereseaza mamicile insarcinate. Care sunt simptomele unei sarcini multiple?

Top 5 simptome ale sarcinii multiple

sarcina-multipla

Sursa foto: copilul.ro

1. Greata puternica – in cazul unei sarcinii multiple toate simturile se acutizeaza iar greata devine mult mai puternica. Exista situatii in care mamica nu suporta decat mancarurile pasate sau usor de digerat. Fiecare mamica e unica si experimenteaza sarcina in felul ei, insa acest simptom devine comun pentru toate mamele cu sarcini multiple.

2. Uterul marit – uterul are dimensiuni mai mari in sarcinile cu mai multi copii. Un exemplu ar fi marimea uterului in saptamana a 32-a in cazul unei sarcini gemelare. Aceasta coincide cu marimea uterului in saptamana a 40-a intr-o sarcina unica. Uterul poate ajunge chiar si pana la 40 de centimetri in cazul unei sarcini gemelare.

3. Batai ale inimii multiple – precum este si normal, in cazul unei sarcini multiple medicul va auzi mai multe batai de inima. Acestea se vor putea auzi incepand cu saptamana a 12-a iar incepand cu saptamana a 28-a se pot distinge deja mai multe parti ale corpului.

4. Oboseala excesiva – foarte multe gravide ce au o sarcina multipla se plang de oboseala iesita din comun, somnolenta si chiar letargie inca din primele 12 saptamani de sarcina. Acest lucru poate fi explicat de faptul ca organismul trebuie sa depuna mai mult efort pentru a hrani bebelusii.

5. Nivel crescut de hCG – nivelul de hCG se urmareste pentru a confirma sarcina in cazul fertilizarii in vitro si pentru a depista daca sarcina are o evolutie normala sau nu. Daca testele va arata ca nivelul de hCG este mai mare decat de obicei atunci puteti sa va asteptati la doi sau trei bebelusi. Desigur nivelul hCG-ului depinde de fiecare mamica in parte. Asociatia Americana de Sarcina sustine ca nivelul normal de hCG la cinci luni este undeva intre 18 mUI/ml si 7340 mUI/ml.

Sursa foto: copilul.ro

Sursa foto: copilul.ro

Desigur confirmarea se poate face doar cu ajutorul unui ecograf ce va poate elucida misterul.

Un copil e o bucurie enorma in viata unui cuplu. O sarcina multipla e o adevarata binecuvantare. Avem printre noi mamici de gemeni sau tripleti ce pot confirma sau infirma acest lucru?