
Ce trebuie să faci atunci când nu ai suficient lapte
Este binecunoscut faptul că laptele matern este superior oricărui alt tip de lapte, mai ales pentru că este cel mai bine adaptat posibilităţilor de digestie ale bebeluşului.
Din acest motiv, unele mame devin foarte îngrijorate atunci când se confruntă cu lipsa laptelui, mai ales imediat după naştere. Acest lucru nu ar trebui să fie considerat o problemă, deoarece alăptarea bebeluşului din trei în trei ore va stimula secreţia lactată, ajungându-se ca după 2-3 săptămâni aceasta să-i fie suficientă.

Foto Public Domain Pictures
Suptul este cel mai bun stimulent al creşterii secreţiei laptelui la mamă, iar aceasta este cu atât mai bogată cu cât bebeluşul realizează la supturile precedente golirea totală a sânilor.
La polul opus, există alte mame care au chiar de la început o cantitate prea mare de lapte, atunci când se şi constituie perioada de “furie a laptelui”, când sânii deveni tari şi dureroşi, situaţie care se normalizează în următoarele 5-6 zile. Pentru a nu pierde o parte din laptele matern, este recomandabil ca bebeluşul să fie pus întotdeauna la sân şi să nu i se dea cu biberonul sau cu linguriţa lapte muls, deoarece efortul depus de sugar este mult mai redus în aceste situaţii decat atunci când suge. Dacă se va obişnui aşa, va deveni destul de leneş în timpul suptului la sân, ceea ce conduce la scăderea secreţiei lactate. În plus, hrănirea cu biberonul sau cu linguriţa expune laptele la contaminarea cu microbi, atât în timpul manevrelor de extragere, cât şi în timpul alimentării bebeluşului.
Pentru a avea o secreţie lactată în cantitate suficientă, mama trebuie să fie liniştită, odihnită şi bine hranită, cu alimente de calitate. Din alimentaţia sa nu trebuie să lipsească lichidele – apă, ceai, sucuri naturale, lapte, supă, ciorbă etc. –, carnea, ouăle, legumele verzi şi fructele proaspete. O femeie care alaptează ar trebui să consume între 1800 şi 2200 de calorii pe zi pentru a-şi mentine nivelul normal de secreţie lactată. Sub 1500 de calorii, secreţia scade, dar şi hrăneşte mai puţin bebeluşul.
La fiecare supt trebuie să i se dea bebeluşului un singur sân. Dacă laptele este insuficient într-un sân, se poate pune copilul şi la celălalt, cu condiţia ca la suptul următor să se reinstaureze ordinea, deoarece laptele de la final este mult mai bogat în grăsimi decât cel din prima parte.
În cazul în care bebeluşul nu poate sau nu vrea să se hrănească de la sân, se poate stimula secreţia lactată cu ajutorul pompei pentru sân, care acţionează reflexul de eliberare a laptelui. Totuşi, pompa nu trebuie folosită pentru perioade lungi de timp. Este recomandabil ca aceasta să se utilizeze mai des, dar în reprize scurte.
De asemenea, există şi remedii naturale ale stimulării secreţiei lactate. Un ceai foarte folositor este cel de schinduf, care are un efect de creştere a secreţei lactate destul de rapid, în circa 72 de ore. În cazul în care suferi de diabet, consultă medicul înainte de a consuma ceaiul de schinduf, deoarece acesta are şi un marcat efect de scădere a glicemiei.