03/05/2014 De Mihaela Turcu Oprit

Ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi?

Cand spun pilula de a doua zi ma gandesc la un mic ajutor care este acolo in caz de urgenta. Chiar daca nu vrei sau nu ai nevoie sa il folosesti, te bucuri sa stii ca exista o pastila ce te poate scapa de probleme. Just in case!

Sursa foto: adevarul.es

Sursa foto: adevarul.es

Cum actioneaza pastila de a doua zi?

Precum am mentionat, pilula de a doua zi face parte din categoria contraceptivelor de urgenta. Aceasta este alcatuita din estrogeni si progestative ce actioneaza la nivel hormonal. Ea impedica ovulul fecundat sa se fixeze in uter.

Cand trebuie sa folosesti pastila de a doua zi?

Desi numele sau indica momentul in care trebuie folosita, pastila trebuie luata imediat dupa ce ai intretinut relatii sexuale neprotejate sau dupa ce metoda de protectia a fost compromisa (prezervativ rupt). Astfel se impiedica fixarea ovulului fecundat in uter (acest lucru se intampla in primele 5-6 zile dupa actul sexual).

Pastila de a doua zi poate avea efecte adverse

Pilula de a doua zi actioneaza la nivel hormonal. Asta inseamna ca poate avea efecte adverse asupra organismului: dureri de cap, greturi, oboseala, tulburari ale ciclului menstrual, varsaturi.

Este eficienta pastila de a doua zi?

Probabilitatea unei sarcini depinde de ziua de ciclu menstrual in care te afli. In cazul ovulatiei sansele de a ramane insarcinata sunt de 36%. Rata de esec a pilulei de a doua zi este relativ mica (0,5-1,8%), insa depinde de momentul administrarii.

Asta inseamna ca pastila poate fi luata in maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, insa pentru o mai mare eficacitate, administrarea sa trebuie sa aiba loc la un interval de 24 de ore.

Pastila de a doua zi nu este singurul contraceptiv de urgenta

O alta metoda ce poate fi folosita dupa intretinerea raportului sexual neprotejat este steriletul cu eliberare de cupru. Acesta poate fi implantat de catre medicul ginecolog in primele 5 zile de la contactul sexual.

Este bine sa fim informati corespunzator atunci cand vine vorba despre intretinerea relatiilor neprotejate. Pentru a ne feri de o sarcina nedorita ce ar putea aduce mai multe neplaceri pe termen lung este indicat sa folosim un contraceptiv de urgenta!