Ce trebuie sa stii despre radiografiile din timpul sarcinii
Probabil ca ai auzit ca efectuarea unui test cu raze x (radiografii) in timpul sarcinii poate dauna sanatatii copilului din pantece. Acest lucru poate fi adevarat, dar in unele cazuri, efectuarea unei radiografii ar putea fi mai mult in avantajul sanatatii mamei decat in dezavantajul sanatatii fatului. In cele din urma, trebuie sa ai in vedere urmatoarul lucru: o mama sanatoasa inseamna un copil sanatos!
Cat de sigur este sa te supui unei radiografii atunci cand esti insarcinata?
Potrivit Societatii Nationale de Medicina a Familiei, razele X sunt, in general, sigure in timpul sarcinii, dar exista cateva controverse in jurul acestei probleme. Studiile inca nu sunt foarte concludente si, prin urmare, medicii au hotarat ca radiografiile ar trebui facute doar atunci cand beneficiile depasesc riscurile. Asadar, cat de sigure sunt radiografiile in timpul sarcinii depinde de la caz la caz.
Radiografiile pot furniza medicilor informatii importante despre numeroase afectiuni medicale, unele dintre ele putand fi vitale pentru salvarea vietii. Dar ca multe alte proceduri medicale, testele cu raze X pot avea atat beneficii, cat si riscuri.
Sunt toate radiografiile sigure in timpul sarcinii?
Nu toate tipurile de radiografii sunt la fel, cele mai multe dintre ele nepresupunand o expunere mare a uterului, astfel ca nu au in vizor dezvoltarea fatului. In radiografiile dentare, de exemplu, nu exista aproape nicio expunere a niciunei parti din corp, cu exceptia dintilor. Totodata, examinarile cu raze X ale bratelor, picioarelor sau sanilor nu expun organele de reproducere la fasciculul direct.
Cu toate acestea, radiografiile efectuate in zona trunchiului, ce includ abdomenul, stomacul, pelvisul, spatele inferior si rinichii, au sanse destul de mari de a radia uterul. Asadar, este intotdeauna important sa anunti medicul daca esti gravida in cazul in care ai nevoie de o radiografie.
Care sunt sansele ca bebelusul sa aiba un efect advers in urma unei radiografii facute de mama?
Potrivit Societatii de Radiologie si Imagistica din Romania, niciun test ce implica folosirea razelor X nu are o doza de radiatii atat de mari incat sa provoace efecte adverse la embrion sau la fetusul in curs de dezvoltare. Cu toate acestea, un numar prea mare de radiografii abdominale intr-o perioada scurta de timp poate afecta copilul. Acest lucru depinde, de asemenea, de varsta gestationala. Expunerea la radiatii extrem de mari foarte devreme in sarcina ar putea cauza avort spontan. Expunerea la radiatii in doze mari intre saptamana a doua si saptamana a opta a sarcinii creste riscul de malformatii congenitale, in timp ce prea multe radiografii efectuate dupa saptamana a opta vor creste riscul ca bebelusul sa aiba un handicap cognitiv.