29/01/2019 De razvan 0

Ce trebuie sa stii despre sarcina ectopica (extrauterina)

Sarcina ectopica, denumita si sarcina extrauterina, este prima cauza de deces a femeilor in primul trimestru de sarcina. Avand in vedere faptul ca sarcinile ectopice sunt in crestere, este important sa se inteleaga cauzele si simptomele acestora.

Ce este sarcina ectopica?

Termenul de sarcina ectopica se refera la sarcina care apare intr-una dintre trompele uterine, in loc de uter. Acest lucru se intampla la 95% din cazuri, deoarece sarcinile extrauterine pot aparea, de asemenea, in abdomen, la nivelul ovarelor sau chiar in colul uterin. Sarcinile ectopice nu sunt niciodata viabile, prin urmare trebuie indepartate.

Desi nu se cunosc cu exactitate cauzele unei sarcini ectopice, exista anumiti factori de risc, inclusiv antecedente ale bolii pelvine inflamatorii, salpingita, infertilitatea, endometrioza sau interventiile anterioare la nivelul ligamentelor tubulare. Daca o pacienta a mai trecut printr-o sarcina ectopica, are sanse sa mai treaca prin asta in viitor. De asemenea, pacientele care au suferit interventii chirurgicale la nivelul structurilor pelvine au un risc crescut de sarcina ectopica.

Simptomele si diagnosticarea sarcinii ectopice:

Sarcina extrauterina are cateva simptome specifice, cum ar fi sangerarile vaginale, durerile de umar, durerile abdominale, slabiciunea si ametelile. Desi multe dintre aceste simptome pot aparea, de asemenea, la o sarcina normala, sanatoasa, daca banuiesti ca esti gravida si ai oricare dintre aceste semne, adreseaza-te medicului ginecolog. Sarcina ectopica este o problema ce poate pune viata in pericol si necesita tratament imediat.

Diagnosticarea sarcinii ectopice este, din pacate, destul de dificila, deoarece testele nu sunt foarte clare si nu sunt intotdeauna disponibile imediat. Nivelurile de HCG pot fi testate pentru a verifica rata de crestere, deoarece in mod obisnuit se dubleaza la fiecare doua zile intr-o sarcina normala, dar acest lucru nu este singurul indicator al unei sarcini ectopice.

Se mai utilizeaza ecografia pentru a diagnostica sarcina extrauterina, impreuna cu ecografia endovaginala. Daca se confirma o sarcina uterina, riscul de sarcina ectopica este redus. Uneori insa este prea devreme pentru a diagnostica o sarcina ectopica folosind testele cu ultrasunete, iar examenul va trebui repetat mai tarziu.

Uneori, in situatii urgente, este necesara o procedura de laparoscopie pentru a oferi un diagnostic clar si un tratament. Acest lucru se face intr-o sala de operatie. Daca ai o sarcina ectopica, cel mai probabil vei primi tratamentul chirurgical in acel moment.