06/01/2019 De razvan 0

Chisturile ovariene si sarcina – Ar putea un chist sa ma impiedice sa raman insarcinata?

Chisturile ovariene sunt saculete cu lichid care se formeaza pe ovare. De cele mai multe ori sunt necanceroase, fiind de fapt destul de inofensive. Deoarece nu prea provoaca dureri, femeile afla, de obicei, ca au chisturi ovariene abia atunci cand au parte de o ecografie endovaginala sau in timpul unui test mai amplu de imagistica, precum RMN-ul, in care medicul poate observa atat tipul chistului cat si dimensiunea sa. In timp ce cele mai multe chisturi nu provoaca simptome, in cazul in care un chist se rupe, s-ar putea sa simti o durere brusca si disconfort.

Daca ai fost diagnosticata cu unul sau mai multe chisturi ovariene si incerci sa ramai insarcinata, este important sa stii ca acestea nu cauzeaza, de regula, probleme cu fertilitatea. Cu toate acestea, exista intotdeauna exceptii de la regula.

Endometrioza – Un inamic al fertilitatii.

In general, chisturile in sine nu sunt un impediment pentru aparitia unei sarcini. Dar in cazurile in care chisturile sunt cauzate de o afectiune care sta la baza aparitiei lor, cum este endometrioza, s-ar putea sa intampini probleme cu fertilitatea.

Endometrioza este o afectiune in care celulele endometriale cresc anormal, in afara uterului. De obicei, acestea se vor implanta pe ovare, pe trompele uterine, pe suprafata mucoasa din cavitatea pelvina sau chiar pe suprafetele exterioare ale intestinelor sau uterului. Daca provoaca cresteri care blocheaza eprubeta vaginala, sangele poate fi prins in ovare, provocand chisturi.

In timp ce inca este posibil sa ramai gravida, endometrioza scade fertilitatea. De fapt, aproape 50% dintre femeile cu infertilitate au endometrioza.

Sindromul ovarelor polichistice – Un alt dusman al fertilitatii

Daca ai clustere de chisturi sub forma de perle, s-ar putea sa ai o afectiune numita sindromul ovarelor polichistice – una dintre principalele cauze ale infertilitatii la femei.

Ovarele unei femei contin oua. Aceste oua se elibereaza in fiecare luna in timpul fazei de ovulatie a ciclului menstrual. Ouale sunt in saculete numite foliculi care se umple de lichid pe masura ce ouale se maturizeaza. In mod normal, foliculii se deschid pentru a elibera ouale mature, trimitandu-le in uter pentru fertilizare.

Femeile cu sindrom ovarian polichistic nu produc toti hormonii necesari pentru ca ouale sa se maturizeze complet. Foliculii cresc si acumuleaza lichid, dar ouale nu se elibereaza. Ovulatia nu mai apare, iar foliculii se pot transforma in chisturi.

Daca se intampla acest lucru, corpul femeii ar putea sa nu mai reuseasca sa produca hormonul progesteron, care este necesar pentru a mentine ciclul menstrual.

Am chisturi si sunt insarcinata. Ar trebui sa imi fac griji?

Chisturile ovariene sunt frecvente la inceputul sarcinii, chiar daca nu mai ai menstruatie. De obicei, acestea sunt inofensive, la fel ca majoritatea altor chisturi ovariene.

Cu toate acestea, exista cateva probleme posibile in cazul in care chisturile continua sa creasca in timpul sarcinii. S-ar putea sa se rupa, sa se rasuceasca sau chiar sa provoace probleme in timpul nasterii. Acesta este unul dintre multele motive pentru care este important sa ramai sub ingrijirea unui obstetrician / ginecolog in timpul sarcinii si pe tot parcursul vietii.

Daca ai sindromul ovarelor polichistice, este posibil sa ai un risc crescut de diabet gestational, hipertensiune arteriala indusa de sarcina, avort spontan sau de nastere prematura.

Discuta cu medicul tau specialist despre riscurile si optiunile de tratament potentiale pentru a avea o sarcina cat mai sanatoasa posibil.