08/04/2017 De Anca M 0

Cinci semne că a început travaliul

Au început contracţiile şi nu eşti sigură dacă s-a declanşat travaliul? Înainte de a te grăbi spre spital, verifică şi alte semne frecvente ale travaliului.

De multe ori e dificil să apreciezi când începe travaliul, chiar şi pentru femeile care nu sunt la prima sarcină. Acest lucru se întâmplă pentru că semnele travaliului sunt destul de vagi şi pot fi interpretate greşit cu uşurinţă.

Ruperea membranelor (ruperea apei)

Este probabil unul dintre cele mai cunoscute semne ale travaliului. Cu toate acestea, doar 8% dintre femei constată ruperea membranelor înainte de instalarea contracţiilor regulate. De obicei, cantitatea de lichid amniotic scursă este foarte mare, fiind greu de confundat cu urina sau cu o secreţie vaginală mai abundentă.

Odată ce sacul amniotic nu mai este intact, timpul capătă altă valoare. Cu cât trec mai multe ore până când travaliul va începe, cu atât creşte riscul de apariţie a unei infecţii la nivelul bebeluşului.

Travaliul se declanşează într-un interval de până la 12 ore de la ruperea membranelor la aproximativ 80% dintre femei.

Sursa foto Flickr

Contracţii foarte puternice, regulate

Contracţiile regulate sunt un semn foarte clar că travaliul s-a declanşat. Cu toate acestea, poţi fi păcălită de apariţia contracţiilor false Braxton-Hicks. Contracţiile Braxton-Hicks apar în ultimele săptămâni de sarcină şi pregătesc corpul pentru travaliu.

Spre deosebire de cele false, contracţiile reale sunt mult mai intense şi mai frecvente şi nu se opresc până la naştere. De fapt, pe măsură ce se apropie momentul expulziei, ele devin din ce în ce mai intense şi mai frecvente. În prima parte a travaliului, contracţiile se succed la un interval de 10-12 minute, iar în decurs de câteva ore, acestea apar la intervale din ce în ce mai scurte, la mai puţin de 5 minute. Dacă intervalul de apariţie a contracţiilor s-a scurtat considerabil şi durata lor este de aproape 40 de secunde, este timpul să te îndrepţi către spital.

Eliminarea dopului gelatinos

Pe durata sarcinii, colul uterin este închis şi „sigilat” cu ajutorul unui dop mucos ce are rolul de a proteja bebeluşul de eventuale infecţii. Pe măsură ce momentul naşterii se apropie, colul începe să se dilate, iar dopul gelatinos este eliminat. Pierderea dopului poate să apară înainte cu minute, ore sau zile de începerea travaliului sau imediat după debutul acestuia. Odată cu eliminarea acestuia poţi pierde şi o cantitate mică de sânge. Această sângerare poate fi datorată ruperii unor mici vase de la nivelul colului care începe să se dilate.

Diareea

La debutul travaliului, corpul tău începe să elibereze prostaglandine, un grup de substanţe asemănătoare hormonilor ce determină contracţiile uterine, înmoaie colul şi îl ajută să se dilate. În acelaşi timp, prostaglandinele pot stimula şi contracţiile intestinului gros, determinând apariţia de scaune frecvente sau chiar diaree.

Dureri de spate foarte puternice

La momentul sarcinii, probabil că spatele te doare deja de câteva luni. Totuşi, durerea de spate din timpul travaliului nici nu se compară ca intensitate cu ce ai trăit până acum. Explicaţia este că, pe măsură ce bebeluşul înaintează pe canalul de naştere, faţa sa ajunge să preseze pe coloana vertebrală a mamei. Această durere de spate din timpul travaliului apare la o treime dintre femei.