protectie-solara
24/06/2014 De Cristian Bojica Oprit

Cum apar arsurile solare?

De ce devine pielea rosie, fierbinte, dureroasa, cu senzatia de usturime la atingere dupa expunerea la razele soarelui? Cercetatorii explica, potrivit rezultatelor unui studiu, transformarile suferite de celulele epidermei aflate intr-o astfel de stare.

protectie-solara

Sursa Poza: newsatjama.jama.com

Ultravioletele B (UVB) sunt radiatiile responsabile in cea mai mare masura de arsurile solare. Ele ataca epiderma, in special keratinocitele, reprezentand punctul de plecare al profesului de inflamare al pielii, potrivit studiului publicat in Nature Medicine si preluat de Le Figaro.
Transformarile incep in nucleul celulelor, unde mici molecule de ARN (acid ribonucleic) sunt alterate de actiunea razelor UVB, schimbandu-si forma.

,,Scutul” de aparare al corpului nostru, melanina, produsul celulelor melanocite are rolul de a absorbi razele ultraviolete si a risipi caldura. Cu toate acestea, in cazul expunerilor prelungite acesta poate fi penetrat.

Fotonul UV care ataca pielea deterioreaza structura ADN a celulelor, rezultatul fiind moartea celulelor respective. Pentru a se reface, organismul actioneaza asupra zonei afectate, ,,inundand-o” cu sange, lucru ce duce la inflamatia dureroasa si aspectul rosiatic, iar ulterior, basici. Tabloul clinic al afectiunilor cuprinde febra, greata, inlaturarea straturilor de piele arsa, senzatia de caldura locala, edem local, sensibilitate dureroasa locala, stare generala de rau, basici in zona afectata.
Celulele al caror cod genetic a fost alterat prin expunerea indelungata la razele solare sunt susceptibile de a deveni cancerigene.

Tratamente si terapii

Intelegerea mecanismului de inrosire a pielii si a transformarilor suferite la nivelul acesteia in contactul cu razele UV poate permite dezvoltarea unor terapii cu scopul de a compate efectul distructiv al acestora, in scopul evitarii aparitiei melanomului cutanat malign, cunoscut si sub numele de cancer de piele.
Aspirina ofera un grad de ameliorare a durerii, insa in cazul situatiilor severe este recomandata folosirea analgezicelor opioide.

Ibuprofenul sau Indometacinul oral administrate imediat dupa expunerea la razele UV pot reduce eritemul precum si gradul de afectiune al epidermei.
Gelul cu diclofenac aplicat dupa iradiere poate ameliora durerea provocata si scade edemul, eritemul precum si temperatura pielii.

Vitamina E topica aplicata imediat dupa expunerea excesiva reduce eritemul si edemul. Cu toate acestea, riscul de arsura nu poate fi apreciat cu exactitate, intrucat efectele clinice nu apar decat dupa un anumit timp de la expunere.

Desi exista numeroase tratamente impotriva arsurilor solare, cel mai bun remediu este preventia. Este indicata folosirea cremelor cu protectie solara, cosmetice bio, in special cele rezistente la apa, purtarea accesoriilor de protectie, precum palarii si ochelari de soare si evitarea expunerii in intervalul de maxima radiatie solara, orele 10:00-16:00.

Expunerea pe termen lung duce la formarea prematura a ridurilor, fotoimbatranire, dezvoltarea unor leziuni premaligne, precum si dezvoltarea unor tumori maligne.