14/02/2016 De Mihaela Turcu 0

Cum calculezi zilele ovulatiei?

Zilele ovulatiei, sau zilele in care trebuie sa faci sex pentru a ramane insarcinata trebuie calculate in functie de diferiti factori. In era tehnologiei exista diverse aplicatii ce pot fi folosite si care iti pot spune exact ce zi este cea mai fertila. Intimity este un exemplu in acest caz pentru ca te ajuta sa iti planuiesti urmatoarea vacanta in functie de ciclul menstrual astfel incat sa nu intampini surprize neplacute.

Dar sa revenim la ale noastre….

Metoda calendarului

Desi majoritatea femeilor folosesc metoda calendarului in contraceptie, aceasta poate fi folosita si pentru a depista ziua cea mai buna din luna. Ce trebuie sa faci? Noteaza intr-un calendar datele menstruatiilor precum si durata ciclurilor menstruale pentru o perioada mai indelungata. Astfel vei putea observa daca ciclul tau este unul regulat sau nu. In cazul ciclurilor neregulate, identificarea perioadei de ovulatie se face mai greu. Insa daca ai un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia este in ziua a-14-a. Daca durata ciclului creste cu o zi, durata instalarii ovulatiei creste si ea cu o zi. Astfel ca daca ai un ciclu regulat de 29 de zile, ziua ovulatiei va fi a-15-a.

Masurarea temperaturii bazale

Sursa foto: divahair.ro

Sursa foto: divahair.ro

Perioada de maxima fertilitate apare atunci cand temperatura ta este la o valoare medie. De obicei dupa ovulatie, temperatura poate creste cu pana la 1 grad Celsius. Cand se intampla acest lucru este deja prea tarziu pentru a mai ramane insarcinata conform spuselor specialistilor. De aceea, ei recomanda monitorizarea zilnica a temperaturii timp de cateva luni pentru a putea detecta un anumit tipar si pentru a calcula data ovulatiei. Masurarea temperaturii corporale nu este dificila. Cheia este sa fii constanta si sa masori temperatura in aceeasi perioada a zilei (este recomandat sa o faci dimineata, la trezire).

Teste de ovulatie

Testele de ovulatie sunt asemanatoare celor de sarcina si sunt usor de folosit. Acuratetea lor este foarte mare (99,9%) iar instructiunile prezente in interiorul pachetelor iti ofera toti pasii necesari pentru a obtine un rezultat cat mai corect. Si in acest caz se recomanda testarea consecutiva timp de mai mult zile si reducerea consumului de lichide cu aproximativ doua ore inainte de testare. Daca pe test apar doua linii atunci rezultatul e pozitiv, daca apare doar o singura linie atunci e negativ. Aceste teste depisteaza hormonul HL din urina si arata faptul ca ovulatia poate aparea in maxim 36 de ore.

Care este cea mai eficienta metoda ce a dat rezultate in cazul vostru?