10/05/2016 De Dana Rusu 0

Cum se face un test de sarcină

Când faci un test de sarcină poți fi foarte emoționată, dar sunt și femei care se simt oarecum intimidate. Înainte să faci un test de sarcină, încearcă să-ți dai seama dacă ai simptome de sarcină. Știi deja că cel mai comun simptom este ratarea unui ciclu menstrual.

Cum îți spune testul dacă ești însărcinată sau nu?

Ei bine, testul de sarcină detectează prezența hormonului numit gonadotropină corionică umană, abreviat hCG, în sange sau în urină. Acest hormon este produs în placenta imediat după ce embrionul se atașează peretelui interior al uterului și se înmulțește rapid în corp în primele zile de sarcină.

Cât timp ar trebui să aștepți până să faci un test de sarcină?

Majoritatea doctorilor recomandă să aștepți până în prima zi în care nu mai apare ciclul menstrual. Un ciclu menstrual ratat este de obicei primul semn de sarcină, iar aceasta se întâmplă în jurul primelor două săptămână după concepție.

test sarcina

Totuși, unele teste sunt mai sensibile decât altele și pot fi făcute mai devreme. Concentrațiile de hCG se măsoară în unități miliinternaționale sau cantități egale cu a mia parte dintr-o unitate miliinternațională per mililitru. Astfel, un test de sarcină cu sensibilitate de 20 IU/L este mai sensibil decât unul cu 50 IU/L.

Un test de sânge realizat de către medic este mai sensibil decât cele pe care le procuri de la farmacie pentru a le face acasă. Cu toate astea, e posibil ca aceste teste să fie făcute prea devreme și să arate rezultate fals-negative. Dacă primești un rezultat negativ și încă nu a apărut ciclul menstrual, ar trebui să repeți testul.

Cât de precise sunt testele pentru acasa?

Testele pe care le procuri din magazin pentru a le folosi acasă sunt foarte precise, cu un grad precizie de 97%, dacă sunt utilizate corect. Unele kituri vin cu două teste incluse pentru că uneori primul poate fi realizat greșit. Dacă faci testul prea devreme, poți primi un fals-negativ, adică poate ieși negativ dar să fii totuși însărcinată.

Corpul tău are nevoie de timp ca nivelul hormonului respectiv să crească îndeajuns pentru a fi detectabil în cadrul testului. În cazul în care rezultatul este negativ dar crezi ca ești însărcinată, repetă testul după câteva zile.

Invers, un fals-pozitiv, deși rar, indică o sarcină cu toate că, în realitate, persoana care îl realizează, nu este însărcinată.