15/11/2015 De Mihaela Turcu 0

Cum gestionezi gelozia intre frati?

Atunci cand familia ta se pregateste sa mai primeasca un membru al familiei inarmeaza-te cu rabdare. Cu multa rabdare. Vei avea nevoie de ea cu siguranta deoarece lupta impotriva geloziei va fi cu siguranta indarjita.

Gelozia reprezinta acel amestec de teama si manie ce apare in minte copiilor atunci cand un nou bebelus soseste in familie. Ei se tem ca atentia oferita celui mic il vor face sa piarda dragostea parintilor sai. De aceea vor deveni gelosi si vor incepe sa vada prezenta celui mic ca pe o amenintare.

Care e cea mai buna metoda de a gestiona gelozia?

Sursa foto: smartandhappychild.ro

Sursa foto: smartandhappychild.ro

Incepe din timp – nu astepta nasterea bebelusului pentru a-i reaminti copilului tau ca urmeaza sa aiba un fratior sau o surioara. Foloseste perioada sarcinii pentru a-l ajuta pe copil sa intre in contact cu bebelusul si sa se acomodeze cu ideea ca nu va mai fi singur ci va trebuie sa imparta dragostea cu altcineva (sa imparta, nu sa cedeze).

Creeaza o imagine cat mai realista despre ce inseamna viata cu un bebelus – nu-i spune copilului ca viata cu un bebelus va fi o oaza de bucurie si inorogi de ciocolata vor zbura prin casa. Incearca sa ii explici in functie de varsta pe care o are copilul ca bebelusul cel nou nu va face decat sa manance si sa doarma in primele luni din viata. Nu va putea sa se joace cu el o perioada si va trebui sa fie foarte atent in preajma lui. Dar cand va creste va fi un bun tovaras de joaca.

Lasa-l sa intre in contact cu bebelusul – este indicat ca fratele sau sora sa intre in contact cat mai repede cu noul bebelus. Fie ca este vorba doar sa il tina de mana, sa il atinga sau sa ii ofere jucariile sale, intre cei doi se va crea o legatura speciala inca de la inceput si procesul de acomodare va fi mai usor.

Esti pregatita sa treci testul dragostei? – cel mare probabil te va supune la numeroase teste pentru a se asigura ca inca il iubesti si ca inca ocupa un rol important in viata ta. Incearca sa treci cu brio aceste teste si reasigura-l pe cel mic ca nu s-a schimbat cu nimic dragostea ta fata de el. Ii poti spune ca acum ai mai multa dragoste de impartit pentru ca acum sunt doua persoane pe care trebuie sa le iubesti.

Adu-i aminte constant ca esti inzestrata cu foarte multa dragoste pentru ei si ca poti face fata. Vei gresi e adevarat, insa nu uita sa iti faci copiii sa simta dragostea ta prin gesturi si cuvinte.