29/06/2017 De Anca M 0

Cum reduci balonarea şi gazele în sarcină

Încă din săptămâna a 11-a vei începe să te confrunţi cu unele dintre cele mai stânjenitoare simptome ale sarcinii ce vor dura până la momentul naşterii – balonarea şi flatulenţa.

Cauzele balonării şi flatulenţei în sarcină

Progesteronul, hormonul care susţine sarcina, este şi cel care declanşează apariţia balonării şi a flatulenţei. Dar de ce se întâmplă aceste lucruri? Progesteronul determină relaxarea musculaturii netede, inclusiv pe cea a tractului gastrointestinal. Acest fapt duce la încetinirea digestiei, permiţând substanţelor nutritive din alimentele ingerate să treacă în fluxul sangvin pentru a ajunge la bebeluş. Partea proastă este că o digestie încetinită poate cauza balonarea. În plus, uterul care este în continuă creştere creează o presiune constantă asupra intestinelor, determinând flatulenţa.

Foto Max Pixel

Ce poţi să faci?

  • Consumă cât mai multă apă. Apa te va ajuta să eviţi constipaţia, cea care agravează balonarea.
  • Consumă cât mai multe alimente bogate în fibre. Adaugă meniului tău zilnic fructe, legume, zarzavaturi, cereale integrale, pâine sau paste din faină integrală. Pe de altă parte, chiar alimentele bogate în fibre pot produce gaze, mai ales dacă nu obişnuiai să le consumi înainte de sarcină. Pentru a evita apariţia gazelor în urma consumului de fibre, trebuie să le introduci treptat în alimentaţie.
  • Alege porţiile mici. Cu cât porţia de mâncare este mai mare, cu atât vei înghiţi mai mult aer şi vei avea mai multe gaze. Optează pentru şase mese pe zi în porţii mici sau trei mese în cantitate moderată plus două sau trei gustări. Acest comportament alimentar nu numai că vă conduce la o mai bună hrănire a bebeluşului, dar va împiedica şi acumularea în exces a gazelor.
  • Acordă timp suficient pentru masă. Dacă eşti genul care ia masa în cinci minute, foarte probabil înghiţi mult aer. Nu mânca niciodată stând în picioare, aşază-te la masă şi mănâncă încet, mestecând cât mai mult timp alimentele. Acest lucru previne disconfortul abdominal şi te va ajuta să înghiţi cât mai puţin aer.
  • Încearcă să te relaxezi. Nu te aşeza niciodată la masă când eşti nervoasă sau după ce ai avut o ceartă. Amână momentul mesei până când te linişteşti.
  • Limitează consumul de alimente care produc gaze. Varza, fasolea, ceapa, prăjelile, dulciurile sau sosurile grase produc o mare cantitate de gaze. Totuşi, o bună parte dintre aceste alimente sunt surse importante de proteine şi alţi nutrienţi, deci nu este nevoie să le elimini în totalitate, ci doar să reduci cantităţile consumate. Elimină din alimentaţie produsele de tip fast-food şi de patiserie, care nu numai că determină apariţia gazelor, dar au şi un conţinut foarte mare de grăsimi nesănătoase.