12/01/2017 De Anca M 0

Cum să-ţi pregăteşti corpul pentru sarcină

Pentru a da naştere unui copil sănătos, ar trebui să te ocupi de tine şi de corpul tău chiar înainte de concepţie.

Acest lucru nu numai că îţi va creşte şansele de a ramâne însărcinată, dar îţi va şi asigura o sarcină sănătoasă.

1. Controlează-ţi greutatea

S-a dovedit că femeile cu o greutate normală au şanse mai mari de a rămâne însărcinate.

Dacă eşti supraponderală, pierderea kilogramelor în plus va reduce riscul apariţiei anumitor afecţiuni ale mamei sau ale fătului. De asemenea, scăderea în greutate are un efect benefic asupra fertilităţii (NICE 2010).

Adoptă o dietă echilibrată şi menţine-te în formă pentru a avea o sarcină sănătoasă.

Dacă eşti subponderală, foarte probabil prezinţi şi cicluri menstruale neregulate (sau chiar lipsa menstruaţiei), ceea ce face aproape imposibilă concepţia.

Din fericire, în cele mai multe cazuri, atingerea unei greutăţi normale va regla şi ciclul menstrual (NHS 2015a).

2. Renunţă la alcool, fumat şi la substanţe interzise

Fumatul şi consumul de alcool pot crea probleme de sănătate serioase fătului, de asemenea cresc riscul de avort spontan (NICE 2012). Trebuie să ţii cont şi de faptul că nu exista nici măcar o singură substanţă interzisă care să fie sigură pentru femeia însărcinată sau pentru copil (NICE 2012).

Prin urmare, trebuie să renunţi la oricare dintre aceste substanţe nocive încă de dinainte de a rămâne însărcinată.
Apelează la specialişti pentru a primi ajutor în cazul dependenţelor.

Foto Flickr

3. Fă o evaluare medicală generală

Dacă urmezi un tratament de lungă durată, contactează-ţi medicul curant şi informează-l despre intenţia de rămâne însărcinată. Acesta va decide dacă e cazul să întrerupi medicaţia sau să o ajusteze. Anumite tipuri de medicamente nu sunt sigure pentru făt şi trebuie să întrerupi administrarea lor chiar cu săptămâni bune înainte de concepţie. Sigur, hotărârea de a întrerupe orice tratament o vei lua numai după ce te-ai consultat cu medicul. Cel mai bine este să faci acest lucru cu cel puţin trei luni înainte de concepţie.

Chiar şi unele din medicamentele fără prescripţie (OTC-uri), cum ar fi ibuprofenul, pot reprezenta un risc pentru sarcină, mai ales în primele săptămâni. Întreabă farmacistul atunci când nu eşti sigură ce trebuie să cumperi.

Fă o vizită la medicul de familie înainte de a rămâne însărcinată. Acesta îţi va oferi cele mai bune sfaturi, mai ales dacă suferi de anumite boli, cum ar fi diabet, astm, hipertensiune, epilepsie, afecţiuni tiroidiene, cardiace, psihice etc. (NICE 2012)

Alte subiecte de discuţie cu medicul tău înaintea unei eventuale sarcini ar fi bolile ereditare (de ex. talasemie, siclemie, fibroză chistică), dar şi metodele contraceptive folosite până la acest moment. Dacă ai utilizat contraceptive injectabile, este nevoie de o pauză de până la un an pentru restabilirea nivelului normal al fertilităţii.

În cazul în care ai suferit un avort spontan sau sau ai avut o sarcină ectopică în trecut, consultă întotdeauna un medic specialist înaintea unei noi sarcini.

4. Fă un set complet de analize medicale

De obicei acestea îţi vor fi recomandate de către medicul specialist sau cel de familie, dar cele mai comune teste înainte de a rămâne însărcinată sunt pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală (hepatita B, Chlamydia, sifilis, HIV), a anemiei sau a unor modificări ale celulelor sângelui.

De asemenea, îţi va fi recomandat un examen citologic Babeş Papanicolau, pentru a evalua starea colului uterin.

5. Fii atentă la orice tip de vaccin

Multe dintre vaccinuri pot determina avorturi spontane sau anomalii în dezvoltarea fătului, aşa că, priveşte orice tip de vaccinare cu precauţie şi asigură-te că iei decizia cea mai bună.

6. Ia suplimente şi vitamine prenatale

Din momentul în care te-ai hotărât că vrei să devii mamă trebuie să începi să iei un supliment prenatal care să conţină 400 micrograme (mcg) de acid folic. Luat în cantităţi adecvate, atât înainte de concepţie, cât şi în primele săptămâni de sarcină, acidul folic reduce semnificativ riscul ca bebeluşul să dezvolte un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida.

Dacă alegi să iei acidul folic dintr- un complex multivitaminic, asigură-te ca este unul special pentru femei însărcinate şi nu conţine vitamina A. O doză prea mare de vitamina A îi poate face rău fătului.

Dacă eşti anemică, consultă medicul asupra necesarului de fier. Nu uita şi de alte elemente nutritive esenţiale, cum ar fi zincul şi manganul.

Calciul este indispensabil, atât pentru tine, cât şi pentru viitorul tău bebeluş. Pentru a asigura sănătatea oaselor tale, dar şi ale copilului, ai nevoie de 1000 mg de calciu pe zi. În plus, odată ce ai ramas însărcinată, în paralel cu suplimentele de calciu, va trebui să adaugi şi unul care să conţină vitamina D (10 mcg pe zi).