11/09/2018 De razvan 0

De ce au femeile probleme dentare in timpul sarcinii si alaptarii?

Sarcina poate duce la diferite probleme orale la unele femei, cum ar fi boli gingivale si carii dentare. In timpul sarcinii, nivelul crescut de hormoni poate afecta modul natural de aparare al organismului impotriva placii bacteriene, acesta fiind principalul motiv pentru care un numar mare de femei se confrunta cu afectiuni orale atunci cand sunt gravide.

Sarcina nu va deteriora automat dintii. Povestile femeilor varstnice care spun ca femeile isi pot pierde dintii atunci cand sunt insarcinate sunt false. Daca aportul de calciu al mamei este inadecvat in timpul sarcinii, oasele – nu dintii ei – vor indeplini nevoile de calciu ale copilului care creste in burtica. Nivelul de calciu al femeii revine insa la normal imediat ce termina de alaptat.

Exista alte motive pentru care femeile gravide sunt predispuse la problemele dentare. Cu toate acestea, cu o igiena adecvata la domiciliu si cu un ajutor profesionist din partea medicului dentist, dintii ar trebui sa ramana sanatosi in timpul sarcinii.

Bolile dentare pot afecta copiii nenascuti.

Cercetarile au descoperit o legatura intre bolile gingivale la femeile gravide si nasterile premature. Copiii care se nasc prematur sunt expusi riscului de a avea o serie de probleme de sanatate, inclusiv paralizie cerebrala si probleme cu vederea sau cu auzul.

Estimarile sugereaza ca pana la 18 din 100 de nasteri premature sunt declansate de bolile parodontale, care sunt o infectie cronica a gingiilor. Daca femeile insarcinate merg la dentist si au grija de sanatatea lor orala, riscul nasterii premature este redus semnificativ.

Spune-i dentistului tau ca esti gravida!

Sarcina poate afecta ingrijirea dentara. De exemplu, dentistul nu mai poate folosi raze x pana la nasterea copilului. Daca radiografiile dentare sunt inevitabile, dentistul poate lua masuri de precautie pentru a se asigura ca fatul nu va fi afectat. Daca tratamentul dentar pe care il faci necesita o anestezie generala sau medicamente, cere sfatul dentistului si obstetricianului tau.

Cauzele problemelor de sanatate orala:

Cauzele frecvente ale problemelor de sanatate dentara in timpul sarcinii pot include:

  • probleme cu gingiile;
  • varsaturi;
  • pofte pentru alimente dulci.

Problemele gingivale – Hormonii din timpul sarcinii provoaca o sensibilitate a gingiilor, crescand riscul de aparitie a mai multor probleme precum:

  • gingivita (inflamarea gingiilor) – este mai probabil sa apara in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Simptomele includ inflamarea gingiilor si sangerarea, in special in timpul periajului si in timpul folosirii atei dentare.
  • boala parodontala nediagnosticata sau netratata – sarcina poate agrava aceasta infectie cronica a gingiilor, care este cauzata de gingivita netratata si poate duce la pierderea dintilor.
  • Granulom piogenic – o inflamatie localizata intr-un anumit loc al gingiei, care poate sangera usor. Acest lucru poate necesita o curatare profesionala suplimentara si, rareori, excizia.

Recomandari: Vorbeste cu dentistul tau despre problemele tale gingivale. Treci la o periuta de dinti mai moale si periaza-ti dintii in mod regulat, de doua ori pe zi. Utilizeaza pasta de dinti care contine fluor pentru a proteja dintii impotriva cariilor.

Varsaturile – Hormonii de sarcina inmoaie inelul de muschi care mentine alimentele in interiorul stomacului. Refluxul gastric sau varsaturile asociate cu raul de dimineata pot acoperi dintii cu acizi puternici de stomac, care pot deteriora smaltul dentar, crescand astfel riscul de degradare.

Cateva sugestii: Evita spalarea dintilor imediat dupa varsaturi. In timp ce dintii sunt acoperiti cu acizi de stomac, actiunea viguroasa a periutei de dinti poate zgaria smaltul dentar. In schimb, clateste gura cu apa de la robinet sau cu apa de gura cu fluor.

Pofta de alimente dulci – Unele femei au pofte neobisnuite in timp ce sunt insarcinate. Una dintre cele mai frecvente pofte este cea de dulciuri. Din pacate, consumul frecvent de alimente bogate in zahar creste riscul de aparitie a cariilor dentare. Pentru a evita aceste probleme, se recomanda consumul de fructe proaspete si spalarea dintilor dupa masa.