
De ce avem tendinţa să ţinem bebeluşul pe braţul stâng
Fie că sunt părinţi sau nu, s-a constatat că oamenii au o preferinţă pentru partea stângă atunci când ţin un bebeluş în braţe. Dar nimeni nu ştia de ce. Până acum.
Un studiu publicat recent în Nature Ecology and Evolution explică fenomenul tendinţei de a purta bebeluşul sprijinit pe braţul stâng ca stimulând partea dreaptă a creierului să proceseze emoţii şi să culeagă informaţii din jur.
„Tendinţa de a ocroti cu braţul stâng este o trăsatură distinctivă a comportamentului matern la oameni şi la marile maimuţe, dar originea evolutivă a acestui fapt rămâne încă o necunoscută,” scriu autorii.

Foto Publicdomainpictures.net
Cercetări anterioare au arătat că 70-85% dintre femei îşi ţin bebeluşul pe braţul stâng. În cadrul studiului de faţă, echipa de cercetare a urmărit comportamentul a 11 specii diferite de mamifere (printre care morse, balene orca, canguri, dar şi oameni) şi au constatat că în toate cazurile mamele îşi ţineau puii pe partea stângă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această poziţie specifică le permite mamelor să adune informaţii care sunt analizate în emisfera dreaptă a creierului.

Foto Publicdomainpictures.net
Poate că vă amintiţi de la orele de biologie că emisfera stângă a creierului controlează partea dreaptă a corpului, iar emisfera dreaptă pe cea stângă. Purtând bebeluşii pe partea stângă, vom procesa cu partea dreaptă a creierului lucruri ca emoţiile, plânsul, recunoaşterea facială. Acest fapt contribuie la crearea unei legături emoţionale cu bebeluşul, pentru că, în acelaşi timp, emisfera dreaptă ne ajută să descifrăm şi să analizăm ceea ce vedem.
„Concluziile noastre sugerează că lateralizarea senzorială facilitează realizarea legăturii strânse dintre mamă şi copil,” spun autorii.
Data viitoare, când vei simţi nevoia să muţi bebeluşul pe braţul drept, poate te mai gândeşti. Merită să-ţi oboseşti un braţ atâta timp cât poţi construi amintiri şi crea legături emoţionale extrem de puternice cu bebeluşul tău.