
De ce este mai bine sa folosim scutece refolosibile?
Desi lumea se schimba, preferintele se schimba, ideile se schimba… Tot mai multe mamici prefera sa se intoarca la simplu, la natural, la cat mai bun pentru copiii lor! Tocmai de aceea, si eu am preferat sa citesc cat mai mult despre tot ce e bun pentru copilul meu. Incerc sa il hranesc cu alimente naturale, de la tara (de la bunici), sa il scot la aer… si chiar sa ii cumpar scutecele cele mai bune.
De cand s-a nascut micutul meu (acum de 1 an) am tot schimbat scutece de unica folosinta, tot in ideea de a folosi ce e mai bun si mai eficient pentru pielea lui.
De curand, am descoperit scutecele refolosibile si, pentru ca m-au convins povestile din spatele lor, am decis sa achizitionez primele perechi pentru a fi sigura ca ceea ce citesc este in conformitate cu ceea ce ofera cu adevarat. Am comanda scutecele refolosibile de AICI.
Imediat cum am primit pachetul, le-am bagat la masina de spalat cu detergentul micutului meu, le-am uscat la aer si am inceput sa le folosesc.
Din primul moment am fost extrem de multumita, deoarece capsele reglabile mi-au permis sa il atasez rapid, exact pe burtica micutului meu. Cand scutecul a fost umplut (murdarit), l-am desfacut si am ramas profund impresionata cat de usor se spala si se usuca, asadar il poti folosi pe acelasi de mai multe ori intr-o zi.
Copilul meu s-a putut juca, merge, alerga, s-a putut urca pe canapea, in pat, a avut o zi perfect normala, nu l-au deranjat aceste scutece, nu i-au iritat pielea, au fost extrem de utile si eficiente.
Din acea zi, le folosesc non-stop si sunt extrem de incantata de ele!
Am citit ca tot mai multe familii din toata lumea au decis sa foloseasca in mare parte scutece lavabile, refolosibile, deoarece se uita in primul rand la sanatatea copilului, la costurile scutecelor de unica folosinta si la felul in care acestea influenteaza mediul inconjurator.
Scutecele refolosibile pe care le prefer sunt variante moderne, asemanatoare cu scutecele obisnuite ca si sistem de inchidere si folosire, dar care se pot folosi de la nastere si pana la olita.
Hai sa facem niste calcule:
-Stiati ca un copil consuma aproximativ 7800 de scutece de unica folosinta?
-Stiati ca asta inseamna aproximativ 1,5 tone de scutece?
-Stiati ca un scutec de unica folosinta se dezintegreaza in 500 de ani?
-Stiati ca 7800 de scutece de unica folosinta costa aproximativ 7000-7500 de lei?
Ei bine, daca descopeream aceste scutece refolosibile din prima zi de viata a micutului meu… probabil ca acum eram mult mai fericita si costurile pentru scutecele de unica folosinta erau reduse total.
Cumparam din prima zi mai multe seturi de scutece textile si ii aveam pana cand micutul scapa de folosinta acestora. Era minunat, asa-i?
De ce recomand scutece refolosibile:
- Se pot folosi pentru bebelusi de la nastere, pana cand invata sa foloseasca olita.
- Marimea se regleaza din capse.
- Material scutec textil: stratul exterior este din termoplastic poliuteran(TPU) material laminat, care este rezistent la apa, respirabil si extrem de durabil in timp; iar stratul interior este din polar moale (polar fleece), ce tine departe umezeala si pastreaza copilul uscat, confortabil si fara eruptii cutanate. Insertul este realizat din microfibra super-absorbanta. Este mult mai absorbant decat un absorbant obisnuit si se usuca mult mai repede.
Beneficiile scutecelor textile refolosibile:
- sunt ecologice, nu polueaza mediul,
- pentru sanatate: pielea si plamanii bebelusilor nu vin in contact cu chimicalele din scutecele de unica folosinta;
- copilul va invata sa foloseasca mai repede olita
Intretinerea scutecelor refolosibile: Husele scutecelor (cover-urile) si inserturile se spala separat la masina de spalat rufe la 30 grade; nu se fierb, se usuca natural, nu se calca.
Inainte sa ma documentez, nu stiam ca scutecele de unica folosinta contin foarte multe chimicale nocive care afecteaza sistemul respirator al bebelusilor, sunt cunoscute ca si substante cancerigene care in timp afecteaza dezvoltarea normala a sistemului sexual reproductiv, predispun in special fetitele la infectii urinare cronice si candidoza vagianala din cauza retentiei de umezeala, vedeti video-ul de mai sus pentru comparatie.
„Gelul care tine departe umezeala de pielea bebelusului este o chimicala, ii spune polyacrylate. Este o substanta noua, nu se stie exact ce efecte are pe termen lung. Stim insa ca acest gel poate provoca astm, iritatii de piele si alte reactii alergice.
In plus scutecele sunt pline de dioxina (o toxina provenita de la procesul de inalbire). Dioxina pare sa aiba legatura cu unele boli ale ficatului si cu slabirea sistemului imunitar. Dioxina este posibil sa se gaseasca in scutecele refolosibile, insa dupa primele 2-3 spalari dispare complet...” [Sursa]
Nu va ganditi ca ne intoarcem in trecut, la scutecele de bumbac folosite de parintii si bunicii nostri, ganditi-va ca si acelea erau mult mai sanatoase decat variantele din zilele noastre!