06/02/2019 De razvan 0

De ce nu ar trebui sa mananci prea multe dulciuri cand esti gravida

Intre fluctuatiile hormonilor de sarcina, greturile de dimineata si poftele intense, cautarea ciocolatei, bomboanelor, fursecurilor, prajiturilor si altor dulciuri pe care le tinem in camara sau in frigider poate deveni un obicei.

Desigur, zaharul nu se gaseste numai in alimentele evidente precum produsele de patiserie si deserturile, ci si in cerealele rafinate cum ar fi painea alba, pastele si alimentele procesate. Se poate ascunde, de asemenea, in alimente aparent sanatoase cum ar fi iaurtul si cerealele de la micul dejun.

Chiar daca inainte de sarcina respectai un regim alimentar sanatos, acum este foarte posibil sa simti nevoia de a te rasfata cu alimente zaharoase pe care inainte le consumai cu moderatie sau chiar deloc.

Dar, nu uita! Alimentele pe care le consumi in timpul sarcinii sunt esentiale pentru sanatatea copilului tau si, desi nu ar trebui sa elimini complet dulciurile din dieta ta, ar trebui sa faci tot posibilul pentru a evita zaharul in aceasta perioada si in timpul alaptarii. Iata cateva motive:

Diabetul gestational. Unul dintre motivele cele mai importante de a evita zaharul in timpul sarcinii este diabetul gestational.

Desi cercetatorii nu stiu ce cauzeaza aceasta afectiune care se pare ca apare la circa 15% din sarcini, greutatea este un factor de risc. Daca esti supraponderala sau obeza, riscul de a dezvolta diabet gestational este de 2-4 ori mai mare.

Mamele cu diabet gestational sunt mai susceptibile de a avea hipertensiune arteriala, preeclampsie si eclampsie. Desi aceasta afectiune dispare de obicei dupa sarcina, femeile care au avut parte de asta au mai multe sanse sa dezvolte diabetul de tip 2 mai tarziu in viata.

Greutate corporala prea mare in timpul sarcinii. Pentru unele femei, cresterea excesiva in greutate in cele noua luni de sarcina este inevitabila, indiferent de cat de sanatos ar manca.

Cu toate acestea, studiile arata ca femeile care sunt deja supraponderale inainte de a ramane gravide tind sa acumuleze mult prea multe kilograme in plus in perioada sarcinii. Acest lucru este extrem de nesanatos atat pentru mama cat si pentru fatul ei, putand duce la aparitia mai multor probleme de sanatate.

Complicatii ale sarcinii. Daca esti supraponderala, ai un risc crescut de a avea o sarcina cu complicatii, cum ar fi apnee obstructiva in somn, avort spontan, moarte fetala, nastere prematura, etc. De asemenea, prezinti un risc mai mare de a forma cheaguri de sange in timpul travaliului si al nasterii, precum si de a dezvolta infectii si probleme legate de administrarea medicamentelor pentru durere.

Copilul tau are, de asemenea, un risc crescut de defecte de tub neural, cum ar fi spina bifida, problema ce poate fi greu de diagnosticat chiar si cu ajutorul ecografiilor daca esti supraponderala.