De ce plâng bebeluşii? Iată cele mai frecvente motive
Plânsul este caracteristic bebeluşilor şi asta ştiu să facă cel mai bine. Este modalitatea prin care încearcă să ne comunice ceva important, că le este foame sau sete, că au nevoie de somn, că simt disconfort sau sunt bolnavi. Dar cum putem şti exact ce vrea să ne spună prin acest comportament? Este destul de greu să interpretezi plânsul bebeluşului, mai ales atunci când eşti la primul copil.
Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale plânsului bebeluşului:
Îi este foame
Este probabil primul lucru la care ne gândim atunci când îl auzim plângând. În timp vei învăţa cum să recunoşti că îi este foame şi vei începe să-l hrăneşti înainte de a începe să plângă. Faptul că începe să se agite, să-şi mişte buzele, să-şi ducă mâinile la gură sau să îţi caute degetele atunci când îi atingi obrazul sunt câteva din semnele care îţi arată că bebeluşului îi e foame.
Are colici sau gaze
Problemele cu burtica sunt de obicei cauzate de prezenţa gazelor sau a colicilor, ceea ce determină de multe ori plânsul la bebeluşi. În cazul colicilor, plânsul este unul continuu, iar bebeluşul pare foarte greu de liniştit. Plânsul apare de obicei imediat după masă. Dacă suspectezi prezenţa gazelor în abdomenul bebeluşului, pune-l pe spate şi mişcă-i picioarele ca şi cum ar fi pe bicicletă.
Nu a eliminat aerul
Eliminarea aerului înghiţit în timpul mesei este obligatorie în cazul bebeluşilor. Dacă bebe începe să plângă imediat după ce a fost hrănit, îl vei putea linişti ajutându-l să eructeze. Bebeluşii înghit foarte mult aer atunci când sunt alăptaţi la sân sau chiar când sunt hrăniţi cu biberonul, iar acesta îi creează un disconfort major dacă nu este eliminat.
Scutecul trebuie schimbat
Plânsul este modul prin care cei mai mulţi bebeluşi anunţă că scutecul trebuie schimbat, deşi o parte dintre ei pot tolera acest lucru pentru un timp destul de lung. Pentru a evita iritaţiile şi pentru a-i oferi confortul necesar, verifică dacă este nevoie să-i schimbi scutecul atunci când plânge.
Trebuie să doarmă
Deşi pare că bebeluşii pot să doarmă oricând şi oricât, acest lucru nu se întâmplă atât de simplu, de aceea pot deveni foarte plângăcioşi, mai ales când sunt foarte obosiţi.
Vrea să fie ţinut în braţe
Bebeluşii au nevoie de foarte mult răsfăţ. Vor să vadă feţele părinţilor, să le audă vocile, să le asculte bătăile inimii, ba chiar să le simtă mirosul specific. Plânsul poate fi modul lor de a spune că vor să fie ţinuţi în braţe. Sigur, îţi vei pune întrebarea dacă nu cumva îl răsfeţi prea mult, dar nu este cazul atunci când vorbim despre primele lui luni de viaţă. Dacă ai obosit să-l ţii in braţe, foloseşte un ham sau un marsupiu cu ajutorul căruia poţi să-l ţii mai mult timp la pieptul tău şi care îţi lasă mâinile libere.
Îi este prea frig sau prea cald
Dacă bebeluşului îi este frig, va începe să plângă imediat ce îl dezbraci pentru a-i schimba scutecul. Nou-născuţilor le place căldura, dar nu excesivă, de aceea plâng mai degrabă din cauza frigului.
Erupţia dentară
Erupţia dinţilor poate fi extrem de dureroasă pentru unii bebeluşi, aceştia devenind foarte agitaţi, iritabili şi plâng aproape continuu. Părinţii observă că salivează abundent şi că îşi duc frecvent mâinile la gură. O metodă de a potoli durerile determinate de erupţia dentară este de a-i freca gingiile ferm, dar blând, cu un deget foarte curat. La primele atingeri bebeluşii nu vor fi foarte încântaţi, însă devin foarte relaxaţi pe măsură ce masajul continuă. De asemenea, poţi să-i pui la dispoziţie obiecte reci pe care le poate mesteca fără a le înghiţi sau a-şi răni gingiile. Cel mai simplu este să foloseşti gelurile speciale care conţin benzocaină. Totuşi, unii bebeluşi pot să nu agreeze senzaţia de amorţire a gingiei, iar gelurile pot prezenta şi un risc minor de alergie. În plus, efectul lor nu este unul de durată. Un antiinflamator de uz pediatric poate fi util în cazul erupţiei dentare la bebeluşi.
Este bolnav
Dacă bebeluşul a fost hrănit şi schimbat, a dormit, dar totuşi continuă să plângă, măsoară-i temperatura, pentru că s-ar putea să nu se simtă bine din cauza febrei. Plânsul unui bebeluş bolnav este diferit de plânsul determinat de foame, cu timpul vei învăţa să faci distincţia. Dacă temperatura este ridicată şi observi şi alte semne de boală, cel mai bine este să consulţi un pediatru.